Loading

Седмият общински фестивал СУРОВА ще се проведе на 22 януари

На 22 януари в 13 часа кметът на община Брезник Христо миленков ще даде начало на седмия поред общински сурвакарски фестивал.Повече от 1000 мадскирани ще дефилират по главната улица на града. Старши експертът по културата в общината Наталия Първанова съобщи,че няма да има група под 50 човека. Ще участват всички традиционно силни в маскарада читалища, като Ноевци и Кошарево ще имат и детски групи. Домакините са поканили да се присъединят към празника и групи от други общини като Мещица, Габров дол, Селищен дол,Витановци,Светля,Елов дол и Чепино. Транспортът и храната за брезнишките групи ще бъдат за сметка на общината, гостите също ще получат купони за храна, но превоза ще си поемат сами. Запазва се и статутът на фестивала- без жури и без класация. Всички групи ще получат парични стимули от по 100 лева и сувенири за спомен.Сувенирът тази година ще бъде сурвакарска маска от кожа.Маските са поръчани за изработка на столичен художник.Регламентът предвижда по 15 минути за изява на всяка група.Време през което сурвакарите да покажат пред официалната трибуна на площада своя обичай и да играят. 

Председател на организационния комитет на фестивала е зам. кметът Георги Лазаров, трима коменданти ще отговарят за придвижването на групите по сценарий от площад Чорни , сградата на старото ДЗРЧ и през центъра на града. С реда и сигурността на проявата е ангажирано ПУ на МВР в Перник.
Участниците в маскарада в Брезник ще се включат и в дефилетата на 20 юбилеен международен фестивал в Перник в края на януари.