Loading

На 20 септември жителите на село Гигинци празнуваха 60 - годишен юбилей на местното читалище.

 

На 20 септември жителите на село Гигинци празнуваха 60 - годишен юбилей на местното читалище.Кметицата на селото госпожа Сандова заяви: "Библиотечния фонд на читалището наброява около 450 тома разнообразна литература. Всяка година се допълва като се закупуват нови книги или се приемат дарения от жителите и гостите на селото. Благодарение на творческия дух на гигинчани от дълги години тук се отпразнуват празниците - Нова година, Осми март, Трифон Зарезан, Сурова, Ден на пролетта, събори, курбани и други."

След словото тя връчи грамоти на част от изявените дейци в областа на културата. За цялостно развитие в областта на читалищната дейност се наградиха: Олга Модева (председател на читалище "Искра"); Гинка Григорова; Крум Василев; Васил Асенов; Диана Василева и Радостина Димитрова. Към читалището е създадена група за автентичен фолклор, която е печелила награди и грамоти от съборите в село Дрен и град Копривщица.

 

 

В тържеството се включиха певици от групата за автентичен фолклор към читалище "Иво Войвода" - село Долна Секирна. Те зарадваха гостите в залата на читалището с изпълнения на шест фолклорни песни.
След тяхното представяне дойде ред и на музикално - поздравителна програма  . Народните песни бяха приоритетни, но от колоните звучаха и сръбски хитове. И този път водещият Христо не пропусна да изненада публиката като организира игра, в която участниците трябваше да познаят името на определени сръбски песни. Наградите бяха символични - бутилка розе и битулка вино, но зарадваха печелившите.

 

 

Стари и млади спазиха народната традицията и заедно танцуваха български хора до края на вечерта.

източник:zapernik.com