Loading

Една седмица ще бъде посветена послучай деня на Св.Петка в Брезник

Литийно шествие и поклонение пред мощите на Св. Петка, частица от които беше донесена от Чипровския манастир за съхранение в местния храм с името на светицата, са кулминацията на проявите, които посвещават в Брезник на покровителката на града. Трета поредна година Брезник ще отбележи Духовния си празник на Петковден. На празника е посветена и цялата седмица, която предшества 14 октомври.
Тържествата започнаха още вчера с изложбата “Магията на душата”. Експозицията показва творбите на художниците, участвали в организирания от местното читалище “Просвещение” пленер.
Събития, посветени на празника ще има всеки ден. За днес е предвидено изложение на пчелни продукти, а утре ще бъде представена книгата “Народни лечения в брезнишко” с автор Вера Георгиева.
“Душата през сезоните преминава- така е озаглавен поетичния конкурс, резултатите от който ще бъдат обявени в четвъртък. На следващия ден ще има волейболен турнир под наслов “Да съхраним спортния дух”, а в събота ще се открие изложба “Целебната сила на водата”. Същия ден в 18 часа в черквата “Св. Петка” ще има вечерня и бдение.
Навръх Петковден ще бъдат отслужени света литургия и празничен водосвет, а след литийното шествиие и поклонението пред частица от мощите на Св. Петка, в едноименната черква ще бъде даден и курбан.

източник:градски вестник