Loading

Бойко Борисов не преряза лентата на напълно обновената черква „Св. Георги Победоносец“ в Брезник

„Началника нема да го откривам. Как ще режа лента в църква? Внея трябва да се навеждаш и да се молиш. Само някой да надигне повече глава и бива наказан “, заяви премиерът и влезе направо в храма. През цялото време камбаните на черквата биха тържествено. Тя бе напълно ремонтирана, санирана отвън, покривът бе подновен. Изградена е нова камбанария, кула и котелно помещение. Оградата на църквата също е обновена и е облепена с дялан камък. Пълната реконструкция на храма е извършена по проект на стойност 863 000 лв.

“Правим 140 хрма за 50 млн.лв. Когато хората виждат един разрушен храм, запустял и срутен на земята, същото става и с техните души. Когато виждат такава тези попове, владици и калугери как влизат в една прекрасна църква това става и с тях. Когато виждат как се строят пътища и какво ли не още, как се въздига държавата душите им се въздиган. ” заяви премиерът Борисов, който бе неотлъчно придружаван от отец Никанор от Гигинския манастир.

Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” е осветен на 21 юни 1948 г. от епископ Пимен. Плановете са дело на арх. Смирнов, проектирал и строил храм-паметника “Александър Невски” и арх. Кантарджиев. Църквата е внушителна по обем – събира до 700 души. Олтарът е дървен, с икони в класически стил, без стенописи.

“Аз вярвам в Господ, а който вярва ще се спаси на 21 декември”, пък коментира премиера на въпроса вярва ли, че в петък ще настъпи края на света.

Премиерът допълни, че черквата в Брезник е една от най-хубавите, които е виждал.  Той подари на храма икона. Децата от училището в града пък му дадоха картичка с пожелания за весела Коледа

източник:mirogled.com