Loading

Църногорския манастир „Свв. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци посрещна десетки гости на храмовия си празник

Обителта следва православностилния календар, по който служат атонските монаси и повечето православни църкви и празникът на светите безсребреници и чудотворци е на 14 ноември.

Независимо, че дните бяха работни, и тази година в манастира дойдоха много от духовните чеда на игумена схиархимандрит Евгений, гости и приятели на манастира сред които и бившите земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов.

Старецът Спиридон от атонския скит,  известен като Малката „Света Ана” огласи с невероятното си, боговдъхновено  песнопение всенощното бдение преди празника, продължило близо 8 часа, както и празничната света Литургия. В източно-църковното  пеене на два клира се включи и хор “Фенер” от Сандански с ръководител отец Владко Тасков.

По време на бдението схиархимандрит Евтений произнесе поучителна проповед за житието и чудесата на светите лечители Козма и Дамян.

От атонския монах  дойде и приятната изненада за миряните, дошли на празника. Той беше донесъл със себе си шапката на св. Нектарий Егински (1846-1920 ), която се пази в неговия скит, както и частица от неговите мощи. Те са донесени в неговата обител през 30-те години на миналия век от монаха Авимелех, личен приятел на св. Нектарий.  Той е и първият, който е известил светостта на Пентаполски митрополит  Нектарий, надарен със способността да прави чудеса още приживе.  С благопожеланието  българските духовници да следват житието на канонизирания за светец през 1962 г. св. Нектарий Дядо Спиридон  разреши на йеромонах Никанор от манастирското братство и на енорийския свещеник от Брезник Константин Стойчев да служат със светините по време на св. Литургия.

 

Докато гостите опитваха постната манастирска трапеза на празника за доброто им настроение, каквато традиция има от няколко години,  се погрижиха Яне и Елена Каменарова с формацията си „Леб и вино”. Те пеят и в хора “Фенер”.

Празникът продължи д късно следбяд в благи приказки и благословени почерпки.

източник:градски вестник

Към пишещите

Към пишещите журналисти:Спрете да го назовавате Църногорски и да заблуждавате хората.Винаги е бил и ще бъде ГИГИНСКИ МАНАСТИР!