Loading

Читалищата в Брезник и Ноевци с по 150 години гаранция за ремонт

Пазарджишко дружество измъкна под носа на 22-ма конкуренти европарите за ремонт на две читалища - едното в град Брезник, а другото в село Ноевци, които се отпускат от земеделското министерство. Фирмата спечели конкурса не с ниска цена, а с обещание потегнатите стари постройки да издържат 150 години, за да спечели обществена поръчка, съобщава "Стандарт".

Това е рекордът в надцакването между компаниите в търговете, твърдят от строителния бранш. Кризата превърна във война конкурсите за малкото строежи в страната. Свалянето на цените и печалбите вече достигна пределната граница. Затова конкурентите се домогват до обектите, обещавайки безумни гаранции за качество и годност. Хитреци печелят поръчки, давайки 20 години издръжливост за кръпка на пътя при допустим срок за експлоатация едва една година, разказаха строители. Офертите за пътни ремонти са пълни с обещания за 50 години годност на асфалта, който изкарва невредим от тежестта на колите и времето не повече от 10 години. Най-фрапантни гаранции обаче се дават в сградостроителството. Фирми се перчат и печелят пари по програми, лъжейки общините, че ремонтите по сградите ще издържат над 100 години. Това няма как да стане, защото производителите на материали не дават повече от 10 години срок за експлоатация, скочиха специалистите.

Никой друг от участниците не е посмял да завиши толкова драстично гаранционния срок. В повечето оферти той е под 30 години. "Вечността" на сградите обаче ще излезе със 100 бона по-скъпо на общината от останалите предложения на изпълнители. Хитрите строители заложили и на социален ефект, давайки дума да наемат 78 души от Бюрото по труда.

Постройките не могат да поемат толкова хора, работата може да се свърши с по-малко от 30 работници, скочиха отхвърлените дружества. Резултатите от конкурса вече се оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията от класираната на трето място "Данис-Д".

В Закона за обществените поръчки няма предвиден максимален срок на годност на обектите, обясни Димо Боянов. Младият мъж от години има строителна фирма, с която работи по различни места в Пернишко. Според него пропуските в нормативните документи ще доведат до по-големи парадокси. Идва времето, когато във всички оферти ще се посочва годност "за вечни времена", твърди бизнесменът. Цакането е заради липсата на парични гаранции за обещанията, твърдят хора от бранша. В Европа всяка фирма оставя 10% от цената на офертата, докато посоченият срок на издръжливост на извършените дейности не изтече. У нас такава вноска няма. На практика се дават голи обещания, за неизпълнението на които не се носи санкция. Затова и гаранциите вече удрят 200 години.

Има надиграване с абсурдни гаранции за годност на обектите, призна и шефът на фирма "Димел" Димитър Живков. Той работи по много обекти в Перник и София. "След като държавата го позволява, ние какво можем да направим. И да оспорваме, резултат няма", коментира бизнесменът, който в момента прави цялостното обновяване на изгорялата при пожар сцена на пернишкия театър "Боян Дановски".

Източник: http://ipernik.com/novini/10269.html

lazarov na 1 -miasto i posle

lazarov na 1 -miasto i posle milenkov pak sa se oblajili s nekoia hiliadarka.tova che si traeme ne znachi che sme glupavi-gospoda .mnogo dobre znaeme za, pochti da ne kajeme za vsichki firmi koito iskaha da rabotiat na teritoriata na obshtinata no.-ne dadoha dostatachno pari na g-n.lazarov.i poznaite....niama rabota za breznichani-normalno,da.