Loading

село Ноевци (Ноевче)

Местоположение

Bulgaria
42° 40' 40.1844" N, 22° 52' 31.6776" E

Село Ноевци се намира на 20 километра северозападно от областния град Перник и 50 километра от столицата - София. То отстои на 7 км от общинския център Брезник и е единственото село в общината с основно училище.

Село Ноевци е благоустроено и има вид на селище от градски тип с много обществени сгради - съвет, здравна служба, читалище, училище и магазини. Селото в миналото наброява около 1200 жители, но сега се обитава от около 700 жители и жилищният фонд е предостатъчен.

Ноевци има хубаво местоположение в областта Граово. На север от него са плодородните ниви, а на юг - иглолистни и широколистни гори, които са извор на чист и ароматен въздух. През него минават три реки, които го освежават. През полето тече по-голямата Конска река, приток на Струма.

Близо до селото има и два микроязовира - места за отмора и риболов.

Природно богатство са каменните кариери - източник на каменни плочи за настилка.
История

Селото има интересно минало. В землището му се намират паметници от древни времена. На сегашното си местоположение под името Ноевче е споменато в османски документи от 1576 г.

Към края на османското владичество Ноевци е чисто българско село с 43 къщи и 1 480 жители.

Културни и природни забележителности на Ноевци

* Кукерската група на селото е най-голямата културна забележителност, като наброява над 100 сурвакари и е истинска атракция за всички гости на селотo

Селото си има и химн "Ноевски ергенчета"

Редовни събития

  • Общоселският събор на Петдесетница, съпроводен с футболна среща между млади и ветерани, а също така и с музикална програма.
  • На 14 януари се провежда древния обичай „Сурова", като вечерта на този езически празник се представят редица програми, завършващи със заря и фойерверки.

Ноевци си има и стадион - „Черногорец", на който се играят мачове с отбори от околните села. Детският отбор за деца от трети до седми клас вече не съществува.

Всичко това е добре, но като

Всичко това е добре, но като от Брезник наложиха информационно затъмнение по въпросите с нередностите в училището и напускането на директора вместо да изпишат вежди извадиха очи. Започна още повече да се шушука за въртени далавери от разни даскали и да се плюе по ноевчани. Не е много ясно чии хора резнаха коментарите, ако се оставеха и разнищеха както беше тръгнало из основи проблемите щеше да е по-добре. Така още повече се засили вниманието и се привлякоха неприятни неща към честните ноевчани.

Местоположение

Javascript is required to view this map.