Loading

Храмът „Св. Троица" в село Брезнишки извор е застрашен от разрушаване

 

 Храмът „Св. Троица" в село Брезнишки извор е пред рухване. Миналата есен от дъждовете част от покрива се срути и вътрешността на черквата остана под открито небе. С подръчни средства кметът на селото Росица Димитрова е напривала опит да защити покривното пространство, но това състояние на храма го обрича на разрушаване.

Преди време местните хора събрали малка сума в помощ на храма. Вместо да оправят покрива с нея строители започнали да строят камбанария, която е вдигната доникъде. Парите свършили и строителите изчезнали. 

От името на църковното настоятелство на храма енорийският свещеник  на Брезник.Константин Стойчев търси помощ от дарители и институции. Свещенослужителят се надява на дарения или на помощ от държавата преди зимата черквата да бъде покрита. Нужни са около 10 000 лева, за да се укрепи ценният паметник и дом за молитва.

Храмът е строен в средата на 19 век. Запазената камбана е датирана от 1876г. Архитектурата е уникална, но към момента малко от стенописите е запазено. Макар и в лошо състояние, все още стои иконостасът. Църковната утвар, богослужебните книги, престолното Евангелие и някои от храмовите икони са съхранени от боголюбиви местни хора и се пазят в помещенията на кметството.

Църковното настоятелство има нотариален акт. за собственост върху храма от 150 кв. м. и двор от 1752 кв. м, както и скица на имота. Това е основание общинската управа на Брезник да вдига рамене с мотива, че църквата не е общинска собственост, но не отказва съдействие.

В енорията на отец Константин има около 15 черкви и манастири. Много от тях са в лошо състояние. Със средства от държавата, от дарения и скромните финансови възможности на Църквата се правят ремонти в няколко храма. С църковните настоятелства и благоразположени специалисти и експерти се подготвяме проекти, с които да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони. Търсят се всички възможности за съхраняване и ремонтиране на храмовете, уверява отец Константин.

източник: ipernik.com

 

 

Grehota e! Tova e selo s

Grehota e! Tova e selo s mogila,gora,6iroki polq.
Maika mi kazva: "Tam vsi4ko si ima bez more,no puk ima qzovir"
Naistina tam vsi4ko ima,izumitelno e bogatstvoto na prirodata na tova mqsto.
Poznavam dobre Izvor,no ni6to ne znaq za hrama :((
Trqbva da se investira na tova mqsto,jalko 4e nqmam takava vuzmojnost.
Dano umni i dobri hora pomognat,ne6tata da se promenqt!!
P.S.
Sujalqvam mnogo za latinicata

ЗАВИСТТА няма почивен ден!!!

ЗАВИСТТА няма почивен ден!!!

аз не познавам кмета Росица

аз не познавам кмета Росица Димитрова, но през почивните дни и през лятото тя при толкова много кладенци тя поставяш режим на водата. ТОВА ТРЯБВА ДА СВЪРШИ!!!

Този Храм за да се реставрира

Този Храм за да се реставрира трябва да се махне кмета Росица Димитрова и да се назначи свестен кмет който да не краде