Loading

Древни и нови технологии се срещат в Секирна

Най-младият кмет в страната Лъчезар Лазов е на път да осигури мобилна връзка на своите съселяни от Долна и Горна Секирна. След като успя да запази пощата, сега се търси подходящ терен за изграждане на мобилна клетка на един от операторите. Изкопните работи били започнали, но изпълнителите попаднали на ценна археологическа находка - римски зид, и работата спряла, пише вестник Вяра".

"Нито в Долна, нито в ГорнаСекирна мобилните телефони имат обхват. Хората нямат връзка със света освен от местната поща. За това проведох разговори с операторите да бъде поставена антена. Когато започнаха да копаят обаче, се натъкнаха на древен зид. Специалисти твърдят, че е римска стена, но все още не са направени изследвания от археолози. От оператора казаха, че ще изпратят експерти, които да намерят друго подходящо място за монтиране на мобилната клетка", обясни Лазов.

Долна Секирна се намира на около 55 километра от Перник. До селото се стига по асфалтиран път, който обаче е изровен на места. Районът не е особено оживен. Селата са запуснати, с неокосени ливади, а млади хора почти няма. Пътят минава насред новата вилна зона и покрай полуразрушени постройки, строени от плет и кал преди повече от 70 години, и обезлюдени къщи. 

В селото има черква, но свещеник идва само на погребения. През лятото Секирна се оживява, но през зимата почти не можеш да срещнеш човек по улиците. 
Кметът Лъчезар Лазов обаче е оптимист, че ще успее да върне млади хора на село. Затова и полага усилия да направи живота на местните по-поносим.

 

 

Jelaia mu kasmet na kmeta i

Jelaia mu kasmet na kmeta i dano da uspee da osashtestvi pone malka chast ot obeshtaniata si!