Loading

Бегуновчани изгледаха лондонския маратон

Жители на брезнишкото село Бегуновци станаха свидетели на ежегодния маратон в Лондон. Бегуновчани, отишли в столицата на Великобритания на гурбет, можаха да видят как професионални атлети, аматьори и видни обществени личности се състезават по улиците на града с благотворителна цел. Маршрутът, който трябваше да изминат маратонците, беше дълъг 26,2 мили или 42 км.
"Беше много интересно. В надбягването участваха най-различни състезатели - хора с различни увреждания, деца, майки с деца, хора от различни възрастови групи, социален произход и националности. Повечето от тях бяха облечени в карнавални костюми на различни животни и герои. Имаше дори един, който приличаше на кукер", споделиха нашенци.
Около 850 000 души се включиха в традиционния за британската столица маратон. Маратонът дава възможност за изява на всеки в името на всякаква кауза. Тазгодишното 32-ро издание ще осигури средства за организацията за борба с ракови заболявания. Освен това този неделен маратон е последен шанс за много британски опитни спортисти да заявят участие в предстоящите в града летни Олимпийски игри.
Призьорите бяха наградени от принц Хари, внук на кралица Елизабет Втора.
Лондонският маратон е организиран всяка пролет от 1981 г. насам. Състезанието е едно от най-масовите бягания и влиза в първата петица на най-престижните маратони.