Loading

Съкровище, намерено край брезнишксото село Режанци

Повече от 40 години имането не е виждало бял свят. Съкровището никога не е било изнасяно от сейфа и не е показвано. Регионалният исторически музей в Перник не може да си позволи да го изложи, защото не разполага със специални стъклени витрини за това, пък и няма средства да ги купи. За тях са нужни са около 7 - 8 хиляди лева.

Съкровището е намерено през 60-те години на миналия век в обикновена селска нива в брезнишкото село Режанци. Мъж, който орал земята си, закачил съд с монети, но при ваденето ги разпилял. След него овчари и други хора намирали от тях. Като се женели синовете и щерките на тези хора, младоженците ги получавали като дар, разказва "Фокус".

Според други източници съкровището било намерено от местен кравар, който не бил съвсем с всичкия си. Той намерил няколко монети случайно на повърхността на земята, докато гонел говедата. Показал ги на свой съселянин, който го излъгал, че не струват нищо и през нощта ги събрал с двамата си сина. След това три дни тримата мили сребърни и златни монети в корито пред къщата си. По-късно човекът показал част от съкровището в музея, откъдето получил документ, че монетите са фалшиви и не представляват интерес за археолозите. Пред музейните работници обаче той не разкрил цялата истина. Съкровището било разделено между семейството. Чак след години част от имането било иззето от полицията. Свидетели разказват, че самият им откривател си харчел от тях и раздавал на младоженци. И до днес къщата му се отличава като богатска в селото, а негови наследници и досега имали от тези монети.

Сега част от съкровището е разпръснато в цялата страна. Някои от жълтиците и сребърниците се озовали във Враца. Монети на пеонския владетел Патрай от съкровището от с. Режанци се пазят и в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Част от тях се съхраняват и в Археологическия музей в София. Предполага се че има и претопени, за да не ги хване полицията.

В пернишкия музей съкровището е предадено от органите на реда през 1968 г., когато се разчуло за него и било иззето, разказва директорът Симеон Мильов.

Според запознати това са около 5-6 хиляди монети, но предимно сребърни. По времето на Филип ІІ и Александър Македонски и след това са сечени златни статери и сребърни тетрадрахми с образите на древногръцките божества Атина, Зевс, Аполон и на Херкулес. На тетрадрахмите на пеонския владетел Патрай е изсечена главата на Аполон. Филип Македонски е първият доказан фалшификатор на пари. На траките например той плащал с официално сечени монети, но в ядрото си те били медни и имали само много тънко сребърно покритие

На аукционите в Европа стойността на една сребърна монета от тази епоха варира от 200 до 600 евро. Златните са на цена от 1 500 до 3 000 евро.

Съкровището от Режанци е датирано към 4 век преди Христа. Предполага, че парите са били предназначени за заплати на македонската войска. Но не е изключено и да е било и на  местен владетел.

Село Режанци е на 7 километра югозападно от Брезник, в близост до местността Остри връх. На около километър от днешното село е било древното поселище Илотоп, което било разрушено от османските нашественици.

Интересът на иманярите към района продължава и днес. В техните среди се говори, че преди време даже се стигнало до престрелка между враждуващи групи.

Източник: http://ipernik.com/novini/5923.html

Съкровище, намерено край брезнишксото село Режанци стопанисва Регионалният исторически музей в Перник. 80-те килограма златни и сребърни монети от времето на македонските царе Филип и Александър Македонски се съхраняват в сейф извън музея, а съкровището е без аналог по нашите земи. Това разказва пред радио "Фокус"- Пирин директорът на музея Симеон Мильов.

qkooooooooooo seloto mi e

qkooooooooooo seloto mi e izvestno kef kef kef misleh si 4e e tupo a daje i 40 godishen muj s narkotici i pistolet sa otkrili a sega i sakrovishte (party)
i ne sum ot breznik :d :D :D