Loading

Константин ще весели брезничани на традиционния събор на Видовден

Той ще пее на централния площад в града на 29 юни от 20 ч., съобщиха от общината.
Съборът Видовден по традиция се чества по два дни. Проявите започват още на 28 юни – петък. В 10 ч. сутринта Общинският исторически музей – Брезник организира „Да провидим на Видовден”. Инициативата ще започне в 10 ч. пред училището в града. Идеята за проявата е запознаване на децата и младежите от Брезник с билката „вида лугачка”. Лековитата трева ще бъде младежите ще видят на 27 юни на хълма „Бърдото” от 9 до 11 часа.
„После ще поставим цвят от трендафил и вода от „вида” в котел с желязна вода, та на Видовден да си измием очите и да провидим. Надеждата е да възстановим старо народно вярване, свързано с магически практики за здраве на очите и против слепота”, обясниха от музея.
Честванията на празника ще продължат с много концерти, спортен турнир и заря. Съборът ще бъде открит от кмета на Брезник Васил Узунов, който ще поздрави местните и гостите на празника.
На площада ще бъдат наредени и новите произведения на Диана Ангелова и Ники от произведения от плетиво и филц. Те ще направят и работилничка за изработка на сувенири от вълна. Тя ще работи през целия ден в събота, а цената за участие е 15 лв.
ГРАОВСКИ СЪБОР „ВИДОВДЕН”
ПРОГРАМА
28.06.2013 г. – Градския площад
19:00 ч. – Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част
20:00 ч. – Откриване на събора от Кмета на община Брезник
20:15 ч. – Празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част
22:30 часа – Заря
29 юни 2013 г. /събота/
09:00 ч. – Църковна литургия в храм „Св. Георги”
11:00 ч. – Курбан за здраве и благоденствие
09:00 ч. – Спортен турнир – ветерани на стадион „Чорни”
17.00 ч. – Фолклорна програма с участието на самодейни колективи и индивидуални изпълнители от читалищата в община Брезник и гостуващи самодейци.
20:00 ч. – Концерт на Константин

 

източник:mirogled.com

mnogo xybav grad

mnogo xybav grad