Loading

Общината в Брезник започна да приема заявки за участие за събора Видовден

По традиция той ще се проведе на 26,27 и 28 юни.  Съборът се организира винаги в последната седмица на юни от общината и читалище „Просвещение“.

Право на участие имат всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители от различните творчески форми от отделните читалища в общината, изпълняващи автентичен фолклор и гостуващи самодейни колективи от други общини. Пътните разходи и разходите за храна за самодейните колективи от община Брезник,  са за сметка на организаторите. Поема се и храната на гостуващите колективи.

На Видовден брезничани и гостите на града ще видят словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии.

Съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 /28/ юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната  местност Кална бара, землище на с. Бабица, Брезнишко. Това място било маркирано с оброчен паметник. Най-ранни сведения за събора черпим от разказите на стари хора, чиито спомени се отнасят някъде около 50-те години на ХІХ век.

Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението “Бба Вида”.

От 1977 г. Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцента пада върху многочасова програма, изнасяна на специално построена естрада в местността „Бърдото”. Миналата година гвоздеят на програмата бе концертът на Годжи и Борис Солтарийски. Тази година все още не е ясно кой ще весели брезничани.

 

 

 

mirogled.com

 

 

 

mirogled.com

наи после нещо по различно

наи после нещо по различно ,писна ми да чета за даскалици и матури.