Loading

Първи сведения за деня на Независимостта на България -от Брезник и Трън

Всички кръчми, хотели, бакалници, кафенета и гостилници да бъдат затворени, опасани с българските знамена и вечерта добре осветени. Това е записано в заповедните книги на градските общински управления в Брезник и Трън, в първата година след обявяването на независимостта на България. Любопитните факти съобщи пред Телевизия Кракра Милена Симова от Държавния архив в Перник. Тя уточни, че празникът се провежда, след като заповед за това издава кметът на Трън, защото до него телеграма изпратил министърът на вътрешните работи. Интересното тук е подчертаното императивно, че който не присъства на празненството, ще бъде сакнциониран с глоба. В архива се съхранява и телеграма от 1920 година, която доказва, че и тогава тържествено е отбелязван този ден. Тя е от Министерството на правосъдието, до окръжния съд в Трън, с която се нарежда на магистратите да отложат всички дела за тази дата. Много интересен манифест се съхранява и в Държавния архив в София, уточни за Телевизия Кракра Станислава Георгиева. Случката е разказал Александър Малинов, според когото държавници заедно с Цар Фердинанд съдават манифеста на връх Мусала. Първоначално документът бил записан върху гранитен камък. Независимостта на България е разписана и утвърдена с манифест от 22-ри септември 1908 година в 12 часа в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново от цар Фердинанд. Този ден честваме от 1990 година, а е обявен за официален празник с решение на 38-мото Народно събрание от 10 септември 1998 година.

 

източник:krakra.tv

Освен "кладенеца" има и още

Освен "кладенеца" има и още една руина казаха ми, че е било баня. Намира се може би на 100-тина м разстояние

Това изобщо не е новина за

Това изобщо не е новина за брезничани, които се интересуват от история и археология, още повече пък за жителите на Гърло, Видрица, Красава.
Лошото е, че държавната/местната власт нехае за това историческо "богатство" и не се предприемат мерки за запазването му и развитието му като туристически обект например. Този мегалитен паметник ако беше в Гърция или Турция,сума ти пари щяха да се изкарват...
Е, ние пък ще правим златна мина, щото злато "газиме", бедни ходиме...

Няма връзка с публикацията,

Няма връзка с публикацията, но вижте на какво попаднах в Нета и смятам, че ще бъде интересно за брезничани "Древния Храм-кладенец край с. Гърло Пернишко

Преди две години някъде попаднах на информация в нета за най-древния каменен градеж у нас.Построен преди 32 века!Открит преди 30 години обекта е бил посетен от археолози и изградена над него постройка с покрив.Пак в нета прочетох че миналата година покрива е паднал върху светилището.Тези факти бяха достатъчни,за да ме накарат да предприема еднодневно пътешествие дотам.Следвайки стъпките на други самотни пътешественици,стигнах до микроязовира над село Гърло.Там ме посрещна пазача,който ми каза как да стигна до светилището и ми каза че покрива миналата година е бил разрушен и разграбен,защото е бил меден!?!Открих мястото и какво да видя...

Уникален за България античен храм е на път да бъде разрушен от вандали с примитивно мислене в 21век.Личи и безхаберието на държавата,която явно няма идея за финансова изгода от тази архитектурна забележителност.Насочих се към входа на храма.

Стълбището както и цялата постройка е от дялани камъни и формата му е като част от спирала.Обрасло със зеленина и мъхове води към входа на храма.

Долу се намира и същинския кладенец,ако някога е бил кладенец.Подобни храмове-кладенци има само на още няколко места в света,но все още не се знае точното им предназначение.

Около него също има улей като част от спирала.Едно е видно,това древно сакрално място няма олтар като по-късните езически,та дори и съвременни религиозни светилища.Не е свързано с често срещания за древните хора култ към мъртвите(могилите на траките или египтяните)Може би древните наши прародители са имали религия по-чиста от последвалите.Обожествявайки основните елементи на живота - земята,водата,въздуха,светлината...

Светилището е укрепено от древните строители с две каменни стени по склона,за да предотвратят срутвания и свлачища върху него.Не съм вещ в строителството,но целия градеж е уникален.Дяланите камъни са подредени без мазилка между тях,образувайки конус с по-тесен отвор горе и по-широк в основата.Тавана на коридора е от по-големи камъни,като на самия вход те са подредени клинообразно,образувайки арка.Възможно е по време на дъжд кладенеца да се пълни с вода,но мястото е достатъчно влажно и прохладно.Долу е с 10-15 градуса по-студено.Течението и температурната разлика образуват конденз по стените и тавана на входа,като капки вода падат непрекъснато.

Поседях около час на това свято място безмълвен,удовлетворен че се докосвам до нещо толкова древно.Опитах се да си представя хората които са идвали тук,да се поклонят на силите задвижващи живота.Гледайки зелените стъпала на изхода,се замислих и за днешната цивилизация.За това дали не е по-добре тя да си седи там,а древните да си останат тука.Представих си тълпи от туристи,които потропват доволно и снимат с фотоапарати.Зеленината е отдавна отъпкана и всеки се мъчи да отчупи частица от храма.

Тръгвам си пречистен от древния храм.С малко тъга,но и с надежда,че храма-кладенец няма да бъде занемарен съвсем и държавата ще му обърне внимание някой ден,защото има апетити от италианска страна,които са не толкова от културна,а според мен задвижвани от търговска гледна точка.Ето и информацията,която се изложи в Пернишкия информационин бюлетин:
"Община Перник и провинция Нуоро, остров Сардиния, Италия, са подписали
споразумение за сътрудничество в областта на културата и търговията. В
споразумението се предвижда и подпомагането на археологически
изследвания на мегалитните храм - кладенци за вода в Брезнишко. Това
стана ясно по време на пресконференция на чуждестранните участници във
фестивала “Сурва” – 2008 г."

Всъщност храма е само един...
Нагоре

Тагове: храм кладенец гърло,

Гласувай:
0
0

Прочелите постинга прочетоха и:
Маймуна, която не пие , не може да е имп...
ИСТОРИЯТА ЗА 11 СЕПТЕМВРИ (11.09 2001) Т...
Античен етруски музей от Волтера, Италия

Следващ постинг
Предишен постинг

Пролетно хайку
Bil X
Коментари
1. анонимен - bulgaria forever
29.12.2008 23:54
ходих скоро на 2.12.08г...впечатли ме историята на този кладенец а иначе не се чувсвам никак пречистен...,но си струва разходката...има и римска баня на 25-30 метра ама тя е по-млада на 2000години...има и крепост на стотина метра,а и турско гробище на 1км ама то е като новородено на500 годинки.....малък периметър а история история история
цитирай
2. анонимен - подобен кладенец
30.09.2009 16:37
виждал съм подобен кладенец на остров Сардиния, показват го като пример за Етруската цивилизация (до колкото си спомням, но интересното беше че водата в него беше солена и идваше от морето до като кладенеца беше в средата на острова
цитирай
3. анонимен - и в Ямболско
28.10.2009 07:26
Мой познат е виждал лично преди 30 години такъв храм-кладенец в Ямболско
цитирай
4. анонимен - Перперикон
28.10.2009 07:37
анонимен написа:
Мой познат е виждал лично преди 30 години такъв храм-кладенец в Ямболско

поправка: не в Ямболско, а в Перперикон
цитирай
5. анонимен - кладенецът с.Гърло
04.03.2011 16:31
На всяка цена трябва да се заинетересува културната общественост чрез медиите, по-точно чрез телевизията, да се потърсят средства за укрепването и за почистването на останалите обекти наоколо.
цитирай