Loading

Брезник се готви за "Сурова"

Традиционният празник"Сурова" в Брезник  ще се проведе на 22 януари, съобщи кметът Васил Узунов. 12 групи от общината и няколко гостуващи ще покажат страшни маски и ще прогонят злите духове. Дефилетата ще започнат в 13 ч. на обяд.
Очаква се в сурвакарския фестивал да вземат участие около 1000 души. Проявата няма конкурсен характер. Всички групи ще получат парични награди по 100 лв., плакети и грамоти.

Празникът ще приключи в 18 ч. Тогава от три лъча на площада ще пристигнат сурвакари, които ще запалят ритуален огън, около който ще танцуват. Фестивалът ще приключи с илюминации.

ТО ПА ЕДИН ПРАЗНИК !!!

ТО ПА ЕДИН ПРАЗНИК !!!

СурОва наденица! Те това е

СурОва наденица! Те това е сурОва !А щом някои някога са казвали така- то тогава нека всички празници така да ги наричаме -БабиндЪн,ВидовдЪн...... Ами предложете и в Перник така да се казва фестивала.Само няма кой да Ви чуе!

Тогава кажи на твоя

Тогава кажи на твоя пра-пра-пра дядо да запълни твоите черни полета !

Тогава кажи на твоя

Тогава кажи на твоя пра-пра-пра дядо да запълни твоите черни полета !

Пра-пра-пра-пра дядо ви го е

Пра-пра-пра-пра дядо ви го е измислил!Moжете да посетите библиотеката в читалишето и там ще ви помогнат да запълните белите петна в образованито си.В този сайт се писа по въпроса,който ви интересува,потърсете го!

Искаме да знаем кой е

Искаме да знаем кой е измислил празника да се нарича СурОва ? Това си е пълна глупост ,като и в Перник и в цяла България се нарича СУРВА! Тогава предлагаме Видовден да се нарече ВидовдЪн !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Прочетох коментарите и почти

Прочетох коментарите и почти всички имат право-ПИР ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА! И защо изобщо се прави като няма нито една група от Брезник? Всяко село си продължава традицията в селото на 13 януари ,минава се по къщите,палят се огньове и т.-н.А идването в Брезник за какво е ?ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ!!!Ако наистина се държи да се запази на традицията-нека хората си го правят по селата а не чрез излишни средства за превоз,хранене и награди!

selianduri s klopatari....

selianduri s klopatari....

Който не си направи

Който не си направи традиционната маска и дрехи за кукер, да не се допуска. Тия глупости, дето правят с дрехи, перуки и други аксесоари от китайските стоки от магазините за левче да ги махнат в регламента за участие. Това не е китайски карнавал, а кукерски игри. Нарисували си селянките червени сърца по бузите и айде кукерици, къде са им ликовете/маски/, къде са им звънците, кожените дрехи и т.н. Това вече е простотия, а баш кукерите нека си дрънкат, щом им е кеф.

q si

q si ebete.........................