Loading

Днес е Неделя Сиропустна - Сирни заговезни

Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

Празникът се нарича още Прошка, а в западна България Поклади или Ората. По традиция на Сирни Заговезни близки и роднини се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. По традиция се ходи при кумовете и от тях се иска прошка. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате". „Просто да ти е, Господ да прощава" пък е задължителният отговор.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си.Предпазващо значение имат всички действия в този обред - палнето на огън, прескачането му, удряне по железни предмети.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Днес се поставя началото на най- продължителния пост през годината.

 

***

***

Брезничани,тази седмица е

Брезничани,тази седмица е Прошка.
Бих искал да си простим за всичко, което с волно или неволно сме сторили.
Пожелавам на Всички смирение и спокойствие на душата.