Loading

И община Брезник е в челните места по обезлюдяване на селата

Пограничните райони обезлюдяват с най-бързи темпове в страната, сочи изследване „Демографските перспективи пред българското село" на Института за изследване на населението и човека при Българска академия на науките.

Най-тежко е положението в Западна България. Ако тенденцията се запази, до 50 години села в страната няма да има, предупреждават от БАН.

По данни от 2009 г. община Брезник се състои от 35 населени места с над 50 махали. Общо населението на общината е 7 500 души,като по-голямата част е съсредоточена в града. Съотношението градско към селско население е 60:40. Пет от селата са с население повече от 250 души. Голяма част (почти 50% от населените места са с население под 50 човека. Това са села, разположени в планинската част, в тях жителите са предимно в пенсионна възраст.Седем са селата с по-малко от 20 жители. Това са Озърновци - с 6,Гоз и Долни Романци - със 7,Арзан - 10,Кривонос -13,Билинци - 15 и Брусник - 18 жители.

А какво ли ще покаже сегашното преброяване? 

В челната петорка по селища без жители се нарежда и Трън. Според учените обезлюдяването там е достигнало критичните 80%. Подобна била ситуацията в Годеч, Брегово, Макреш и Пробойница.

200 са селата-призраци в България. В Трънско  и Земенско има места, където единствените живи хора са виладжиите. Скоро и те ще изчезнат, опасяват се кметовете. Причината е в липсата на пари за поддържане на пътищата. Още преди година управникът на Трън Станислав Николов поиска субсидиите за общините да са на база територия, а не на база население. До този момент обаче воля за промяна във финансирането няма.

Много, много жалко! В една

Много, много жалко! В една нормална държава това ще е райско кътче! А у нас скоро ще е пущиняк!