Loading

Храмът "Св.Георги Победоносец" ще се реконструира по Програмата за развитие на селските райони

Първите пет договора по проекти за реконструкция и обновяване на църковни храмове бяха връчени днес от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.
Това са част от подготвените 40 договора и над 100 проекта за реконструкция на храмове по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г, на стойност над 41 млн. лв.
До средата на ноември предстои финализиране на обработката на още около 100 заявления за подпомагане, подадени от местните поделения на вероизповеданията.

Това е първият път, в който съм си позволил да лобирам за определени проекти, за да се движат по-бързо, каза от своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при подписването на пет договора от общо 40. Подпроектите са 100 и са на стойност 41 милиона лева.

Найденов обясни, че си е позволил да лобира след личната намеса на премиера Борисов. "Премиерът ми се обади преди месеци и се срещнахме с отец Никанор от Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян". Седнахме, разработихме го и това са първите пари по мярка 322, които са 100% европейски. С нищо не ощетяваме бюджета и се надявам, че наистина ще ни радват много години", каза Найденов.

Първите пет договора са на стойност 2 милиона лева. Парите отиват за ремонт на църквите "Св. Великомъченик Георги Победоносец", град Брезник, църквата "Свети Великомъченик Георги" в град Белоградчик, Храм "Успение Богородично", град Брегово, област Видин и храм "Свети Великомъченик Георги", община Брегово, област Видин. С част от средствата ще бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и ще бъде озеленен Девическият манастир "Покров на Пресвета Богородица" в община Сапарева баня, област Кюстендил.

„Не трябва да има нито един гаф, нито една грешка, нито една стотинка да не връщаме на Европа и ние, и църквата трябва да сме за пример", каза отец Никанор от манастир „Свети Козма и Дамян". Според него проектите ще бъдат осъществени най-късно лятото или есента на следващата година, тъй като не става въпрос за ново строителство, а най-вече за ремонтна дейност .
„Това е знаменателно събитие. Нашият живот трябва да бъде одухотворен", подчерта още отецът.

 

Chydesno predizborno, no vse

Chydesno predizborno, no vse pak we se napravi newo xybavo.No zawo podvedoxte xorata da idvat na srewa s B.Borisov i pokani imashe,no kakvo stana?

В Брезник.

В Брезник.

Екипът на сайта!Бихте ли

Екипът на сайта!Бихте ли отговорили за коя черква става дума- храмът „Свети Георги Победоносец” в шуменското село Тимарево или този в Брезник?

Над 40 милиона лева за

Над 40 милиона лева за възстановяване и реконструкция на църкви ще бъдат осигурени по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., като днес бяха подписани първите пет договора за ремонт на храмове във Видинско и Шуменско.

Договорите за реконструкцията на Храм „Успение Богородично“ в град Брегово, Храм „Свети Великомъченик Георги“ в бреговското село Делейна, Храм „Свети Георги Победоносец” в шуменското село Тимарево и църквата „Свети Великомъченик Георги” в Белоградчик бяха подписани в присъствието на премиера Бойко Борисов в Гранитна зала на Министерския съвет, съобщи БТА.

Предвижда се в Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица” в дупнишкото село Ресилово да бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и да бъде извършено цялостно озеленяване.

Договорите са на обща стойност близо 2 милиона лева.
Това е написано в dnes.dir.bg.Koя е вярната новина?

Джамбазки, защо ви пр..ба

Джамбазки, защо ви пр..ба байко и не дойде в Брезник. Облекохте си новите дрехи, разлепихте покани, а той мац нема го.Не разбрахте ли, че при него нема НИЩО ПОСТОЯННО!!!!!!!!! Гласувайте за Васко Узунов!!!!