Loading

Колко ни струваше Сурова 2011

Кризата се отрази и на бюджета на сурвакарския фестивал и той нямаше никакво увеличение в сравнение с миналата година. За посрещането на около хиляда участника в празника са похарчени всичко 13 500 лева. На всички местни групи е осигурен транспорт, храна, парична награда  и плакет. Групите гости са получили всичко както местните, с изключение на транспорта.Ето и подробен отчет кое колко струва:

Храна и минерална вода    4 400 лева

транспорт                         2200 лева

дипляни, значки, фоейрверки,  покани, афиши  1600 лева

грамоти, плакети и парични награди                  5000 лева

реклама                                                             120 лева

посрещане на гости                                             180 лева

Трябва да се знае,че кукери в

Трябва да се знае,че кукери в Пернишко и Брезнишко няма!Има с у р в а к а р и ! А що се отнася за плаката-какъвто текст е даден ,такъв е написан.Въпросът е кой дава текста.И щом толкова държите да се нарича СУРОВА,тогава и ВИДОВДЕН трябва да го наречете ВИДОВДЪН.. .Тоест да спазиме диалектната форма.Има време-дерзайте!

Сурвакането е обичай,

Сурвакането е обичай, известен в цялата страна. Изпълнява се в ранните часове на Васильовден/1 януари/. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова (най-често дрянова) пръчка, и то именно в началото на годината. Сурвакарите са деца на възраст от 4-5 до 10-12 г. (някъде само момченца).

Сурова е древен български ритуал за гонене на злите духове и сили чрез маски и огън.
Маскираните мъже се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии.
Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на “нечистите сили“
Играещите в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери“

Напротив СУРОВА а не сурва!

Напротив СУРОВА а не сурва! Не говориме за сурвакари а за кукери! Едното няма нищо общо с другото! Кукерите произхождат от езическите вероизповедания! Сурвакарите са на 1 януари!!!!!!! Пак не знаем какво правим!

Снимката на плаката е

Снимката на плаката е най-красноречива! - за всички "езиковеди" и "правилно" говорещи!

Да!Правилно отбелязвате ,че

Да!Правилно отбелязвате ,че трябва да се пише СУРВА а не СУРОВА ! Що за глупости са това? Все пак не става въпрос за ,,СУРОВА,, ИЛИ ,,ПЕЧЕНА,, а за един прекрасен български обичай и независимо,че някои възрастни все още го изричат на диалект,, СУРОВА,, ,даже по-често,, СИРОВА,, това не означава ,че официално трябва да наречем игрите СУРОВА.

„Една древна традиция ни

„Една древна традиция ни отвежда в българските села по Сурова и Сирни заговезни...“Цветана Манова, етнограф-цитатът е от статията “Маскарадът“.Сурва и сурова са две различни понятия.

Пак го обърнахме на дива

Пак го обърнахме на дива селска разправия!Я се стегнете малко!На който не му изнася да не ходи на мач в Банище...примерно!Говорехме за един хубав обичай и пак лайната и плявата заляха всичко!Изплюйте бастуните,дето сте ги глътнали и си живейте собствения живот!

komentar za otobra ne dava

komentar za otobra ne dava klasiraneto a davat vsi4ki koito sa gostuvali v bani6te..........a debilnite mladeji sa 2ma koito rinat hubaviq stadion ot prerabotenata hrana na dobitaka......edno e da podrkepq6 otbora i da gleda6 6to gode dobra igra a drugo e da psuvate i podtikvate mom4etata za gruba igra za6toto na gostuvaneto v tran nqma da vi ritat vas a mom4etata, a vie koito ste vinovni 6te ste debeli4ki mi6ki i 6te trepkate otstrani:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Коментар за отбора на с.

Коментар за отбора на с. Банище дава единствено класирането, а не комплексари като господина или по скоро госпожа.По коментара личи, че дебелния си ти, а не хората които подкрепят своя отбор. Оплакванията и хленченето е присъщо само на слабите хора и показва тяхната безпомощност.

СУРВА не Сурова

СУРВА не Сурова