Loading

Обичаят Ората - копата

Ората копата е обред характерен за Западна България, който се провежда в нощите след Месни и на Сирни Заговезни. Палят се клади, а деца въртят специални факли, наречени оратници, с които гонят зимата и злото. В края на вечерта най-смелите прескачат огъня за здраве. Пеят се обредни песни, играят се хора.Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Популярен е обичаят хамкане.

Tози обичай е характерен и за

Tози обичай е характерен и за централна стара планина, в троянския край го има също. Нарича се Оруглюване, палят се големи огньове и се прескачат за здраве, Въртят се големи факли - оруглювици...

Човешко е да се

Човешко е да се греши,божествено е да се прощава
(Есе)
Човек е създаден грешен и това е неговата естествена природа.По-лесно е да се греши,отколкото да се прости.Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение.За да простиш трябва да загърбиш своето самочувствие и егоизъм,това е много трудно,защото човек вижда грешките на другите,а за своите си затваря очите и не ги признава.Както пише в Библията:,,…И защо гледаш съчицата в окото на брата си,а не внимаваш за гредата в твоето око…?”Трудно е когато трябва да простим и да признаем своите грешки,това е така,защото човек за да прости и да поиска прошка трябва да се смири и да признае пред себе си,че и самия той не е безгрешен.Много често човек си мисли,че е простил грешката или обидата на човека срещи него.Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал.Да простиш означава да забравиш,да загърбиш грешката на другия без да търсим равносметка.
А малко хора биха могли да го направят.Ето защо прошката е божествено качество,трудно изпълнима от обикновения,земен човек.Много често човек си мисли,че е простил грешката или обидата на човека срещи него. Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение. Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал. А малко хора биха могли да го направят.Ето защо прошката е божествено качество,трудно изпълнима от обикновения,земен човек. Да простиш означава да забравиш,да загърбиш грешката на другия без да търсим равносметка.А малко хора биха могли да го направят. Прошката е свързана с качества,които не са лесни за изпълнение и приложение.За да простиш трябва да загърбиш своето самочувствие и егоизъм,това е много трудно,защото човек вижда грешките на другите,а за своите си затваря очите и не ги признава. Съзнателно изрича думата ,,прощавам”,но всъщност когато след време си спомни за тази обида,той продължава да носи огорчение в душата си.Това означава,че той не е простил истински,а се е заблуждавал.

На простите хора всички са им

На простите хора всички са им виновни затова ги оставете да си плюят на воля и дано никога не им дойде акъл.А за празника на който не му харесва да не го празнува, но нека помисли ако може върху думите:Човешко е да се греши божествено е да се прощава!

komentara vi e super tap i ne

komentara vi e super tap i ne na mqsto!!!

Благодаря сърдечно за добрите

Благодаря сърдечно за добрите думи, а коя съм - няма значение. Важното е, всички да се научим да уважаваме чуждото мнение, особено когато е додкрепено със солидни аргументи и разумни доводи. Забелязвам, че на брезничани това им е проблема и всеки в сайта го забелязва. Няма лошо да пишем, да дискутираме и обсъждаме, но трябва да се научим да го правим по-толерантно и да не скачаме срещу инакомислещите без да броим до 10, това се отнася и за управниците. В противен случай не само необмислени декларации ще пишат, но и могат да се захванат да съдят някого за клевета. А самите властимащи не подозират колко е полезно за тях да следят общественото мнение от сайта, нищо че в 90% е негативно.
Честита Баба Марта! Много здраве, пролетни топли усмивки, късмет и щастие!

Ако знаех кой (или коя)

Ако знаех кой (или коя) си,щях да те намеря и да стисна ръката ти,която написа това по-горе - най-сетне се появи нещо добро,смислено и позитивно.....и написано правилно.Приятен ден с добрата баба Марта!

Ако знаех кой (или коя)

Ако знаех кой (или коя) си,щях да те намеря и да стисна ръката ти,която написа това по-горе - най-сетне се появи нещо добро,смислено и позитивно.....и написано правилно.Приятен ден с добрата баба Марта!

Хора, отървете се от тежкото

Хора, отървете се от тежкото тоталитарно и диктаторско мислене от близкото минало НАЙ-НАКРАЯ!!! Дайте възможност на ВСЕКИ ДА ИМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, ДА ГО ИЗКАЗВА СВОБОДНО И ДА ГО ЗАЩИТАВА БЕЗ ДА СЕ СТРАХУВА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕСЛЕДВАН ОТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЗА ТОВА. НЕКА СМЕ РАЗЛИЧНИ, НЕКА ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА МИСЛИМ РАЗЛИЧНО, НЕКА СМЕ УНИКАЛНИ И ДА УСПЯВАМЕ ДА ИЗТЪКВАМЕ СЕРИОЗНИ ДОВОДИ ЗА ПОЗИЦИЯТА НИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ ВЪПРОС. ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ МНЕНИЕ, НЕКА МОГАТ СПОКОЙНО ДА ИЗСЛУШАТ ДРУГИТЕ И СИ СЪСТАВЯТ СВОЯ ПОЗИЦИЯ. ДОРИ ДЕВИЗЪТ НА ЕВРО СЪЮЗА ГЛАСИ:"ДА БЪДЕМ ЕДИННИ В РАЗЛИЧИЕТО СИ"/извинявам се, ако не цитирам съвсем правилно, но това е смисълът/ Какво сте се хванали за глупости да спорите - кой бил селянин и кой гражданин и гражданите да демонстрират селски манталитет като разправят къде в София била нивата на дядо му, докажи че си гражданин като покажеш по-висока култура и образованост, а не като ни навираш имотите на дядо си в очите. Като на някой не му харесват кукерските игри да каже какво да променим за да ги направим по-добри, а не да ги отрича тотално, ей такива конструктивни спорове могат да бъдат полезни на всички ни.
Успешен и приятен ден НА ВСИЧКИ, които ползват сайта и форума ни!!!

А коя си ти,че ще ми казваш

А коя си ти,че ще ми казваш дали имам място в тоя град?Защо трябва да се съобразявам с твоето мнение по въпроса?Просто мненията ни са различни,но това не значи че единият от нас (КОЙ ЛИ) няма място в града.Не може всички да мислят еднакво!!!

СРАМУВАМ СЕ, ЧЕ СИГУРНО СЪМ

СРАМУВАМ СЕ, ЧЕ СИГУРНО СЪМ ТЕ СРЕЩАЛА ИЗ ГРАДА.Човек с разсъждения от рода:"Прави са чужденците,че не искат в един хотел да са с българи-и аз не искам да общувам с простаци размахващи оратници" няма място в град с вековна история и традиции.