Loading

Ще се научат ли брезничани да изхвърлят боклука на определените за това места?

По насотяване на кметовете от пернишка област съвместно с регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще бъде изготвено обръщение до всички граждани срещу ползването на нерегламентираните сметища и обособяването на такива. Това се налага, тъй като все по - трудно кметовете в пернишка област се справят с нерегламентираните сметища, а изхвърлянето на отпадъци на непозволени места е трудно доказуемо.
Текстът ще бъде подплатен със законови извадки от Закона за управление на отпадъците, както и разяснения за прилагането му, както и сумите на глобите. Посланието ще бъде разнесено до всеки дом от кметовете на населени места в пернишко. Инициативата цели да елиминира ползването на нерегламентирани сметища от местните жители.

От 300 до 1000 лева ще бъде глобата за физическите лица, които изхвърлят или изгарят отпадъците на непозволени места. За юридическите лица наказанието ще бъде в размер от 3000 до 10 хиляди лева.

Според специалистите във всяко населено място в Пернишка община има поне по две незаконни сметища. Санкции за тях се налагат на кметовете. Трудно се доказват обаче нарушителите, те остават неизвестни, а дори и да бъдат хванати, актовете падат в съда, а причината - никой не иска да свидетелства.

От РИОСВ готвят също писмен график за предстоящи проверки на нерегламентираните сметища в населените места.

Дали най-после брезничани ще започнат да изхвърлят боклуците на определените за това места? Или ще продължават да хвърчат торбички с отпадъци от прозорци и балкони на блоковете? Или вървейки по междуселски и междуградски пътища ще продължаваме да срещаме купища строителни, битови и други отпадъци?

Около пътищата боклуците ни

Около пътищата боклуците ни ги оставят "гостите" от столицата.

Дали в Брезник че има

Дали в Брезник че има глобени? Аз мислим - не! Пак че си затвориме очите!