Loading

Съветниците попитаха ли за скандален проект в Брезник?

Вчера се проведе общинска сесия в Брезник. В дневния ред са включени теми, свързани с водоснабдяването, подготовката на общинските училища за новата учебна година и разпореждане с общински имоти. Общински съветници обаче имали намерение да попитат кмета на обищината, какво се случва с плащанията от Фонд земеделие по проект за ремонта на читалищните сгради в Брезник и село Ноевци. В писмо до сайта breznikonline.соm читател съобщи, че от фонда са отказали разплащане на дейности за 300 000 лв.

В края на миналата година съветниците в Брезник излъчиха комисия, която направи оглед на ремонтираните по проекта обекти. Както сами са се уверили на място съветниците, ремонтните работи били изпълнени доста калпаво. Те изготвили доклад за проверката. На сесия през февруари е трябвало да докладват за видяното, но понеже канстатациите им щели да останат без последствия докладът не е бил представен на сесисията.

Проектът за ремонта на двете читалища в Община Брезник е на път да вкара общината в дългове, писа наскоро и Градски вестник, позовавайки се на разкритията от читателското писмо писмо, което взриви публиката на сайта breznikonline.соm. По свои съображения администраторите на сайта скриха съдържанието на писмото и коментарите под него, но то беше сръчно прекопирано от други сайтове и така съдържанието му все пак е достъпно в нета.

Става дума за проект „Рехабилитация, реконструкция ремонт на читалище „Просвещение" гр.Брезник и читалище „Пробуда" с. Ноевци, спечелен от община Брезник пред Програмата за развитие на селските райони - 2007-2013г. мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места".

Преди време медиите разказаха как пазарджишка фирма спечели проекта, благодарение на вратичка в закона, давайки гаранция от 150 години на строително-ремонтните работи. Фирмата беше обещала да даде работа и на 78 безработни от общината, като броят им значително надвишаваше необходимата работна ръка или поне така твърдяха неодобрените в конкурса. Резултатът от търга за възлагането на ремонта на двете читалища беше обжалван в Комисията за защита на конкуренцията, но без резултат и така пазарджишката фирма се е заела с ремонта.

Сега се твърди, че от Държавен фонд „Земеделие" отказват да издължат около 300 000 лева по проекта. Причината е в некачественото изпълнение и в осъществени строително-ремонтни дейности, които не са предвидени предварително в проекта.

В отговор на питане на общински съветник кметът на общината Христо Миленков обяснява, че е „наложена редукция" . По думите му от Фонд „Земеделие" се появили 4 месеца след поисканото оконмчателно плащане по проекта. Преди това разплащанията са правени с изтеглен от Общината кредит в размер на 468 500 лева (съгласно решение на ОбС № 370 от 12.10.2010 г.) „ДФЗ определи като недопустими 186 хил. лв. редукция в размер на 92 хил. лв. удвоена с 3% правило." е записано в протокола да казва Хр. Миленков пред съветниците. Той съобщава, че Общината незабавно е реагирала и е дала възражение до ДФЗ и НСОРБ. С проблема е запознат и лично министър-председателя, казва още Миленков.

Какво точно се е случило със злополучния ремонт на сградите на двете читалища в община Брезник ще се разбере и от отговор, който Градски вестник очаква от Държавен фонд „Земеделие" след направено запитване.

Хората в Брезник обаче твърдят, че с просто око може да се види колко некачествено е ремонтирана сградата на читалището в центъра на Брезник. Дъждовна вода се стичала по фасадата по време на валежи и на много места изолационната мрежа била отлепена от стиропора. Плочките били лепени върху хоросан, вместо върху цимент и сега се отлепяли. Новите врати вече не се отваряли, били увиснали и изкривени. Сифоните в тоалетните били изчистени с препарат, вместо да са сменени с нови. Гредите на покрива не били импрегнирани, както е трябвало да бъде направено.

В писмото, чийто автор е предпочел да остане анонимен, се поставят и други въпроси. Оказва се, че това са все теми, известни на хората в Брезник и независими един от друг източници ги потвърждават.

Говори се така например, че Община Брезник е купила 100 съда за смет тип „бобър" , заприходени на цена 850 лв. за бройка при реална единична цена 290 лв. не било известно какво се е случило с получилата се разлика от 56 хил. лв. Припомня се още, че преди 8 години заместник кметът Георги Лазаров изрязал всичкото желязо от поделението преди то да бъде приватизирано, а в общината нямало записан приход от това.

Правят се намеци, че докато се ремонтирали по проекти публични обекти в Брезник били обновени и жилищата на Лазаров и Миленков - със същите материали и от същите работници.

Няма гаранция, че всичко това е истина, заключават от Градски вестник и обясняват, че то може да бъде доказано само от компетентни органи.

Изданието припомня и Евангелската истина: „Няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае; затова, каквото сте казали в тъмно, то ще се чуе на видело; и каквото сте казали на ухо в скривалищата, то ще бъде разгласено от покривите". (Ев. Лук. 12:2-3)

Източник: http://ipernik.com/

Ако беше отговорил, нямаше да

Ако беше отговорил, нямаше да излезе това заглавие "Кметът, който чува само себе си". Хубаво е, че някой си дава усилията да поглежда протоколите. В края на краищата, те затова се качват на сайта на Общината. Явно там има доста любопитни и полезни неща. Много е важно, колко качествен ще бъде следващия кметски мандат и Общински съвет. От него ще зависи, дали Брезник от красиво и спокойно градче с уникална природа ще се превърне във вонящ рудник със силикозно болни или не. Май излиза, че Миленков и сие вече направиха грешната стъпка, като пуснаха сондите и се изцепиха какви перспективи ни чакат като златодобивен район. Трябва да се мисли и преценява своевременно, затова сме ги сложили там, не само да ни крадат.

От един бърз поглед върху

От един бърз поглед върху последните протоколи се вижда, че наистина само общинските съветници Петров и Величков настояват да им се отговаря от страна на администрацията на неудобни за нея въпроси. Излиза, че общинският съвет се опитва да си върши добре работата, но същото едва ли може да се каже за кметските управници. Ето как се измъква кметът Миленков на конкретен въпрос на съветник/цитирам дословно протокол на ОбС от 21.07.2011 г./: "От формална гледна точка неизпълнението е, че няма фиксиран срок. Имаше неща които трябваше да се изяснят. Това отложи нещата, но не е неизпълнение. Процедурата е стартирала." По този начин може да се оправдае ВСЯКО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на конкретен ангажимент на кметството. Винаги има "неща, които трябва да се изяснят", но работата е там, защо не са изяснени навреме и трябва да се чака безкрайно дълго "процедурата" да се финализира, след като е "стартирала". Много, страшно много удачно е заглавието на сайта "ЗАПЕРНИК" "Кметът, които чува само себе си" като се има в предвид цитираното. Отговорил ли е поне веднъж другарят Миленков точно на въпрос или винаги "нещата се отлагат", но "това не е неизпълнение".

Мирише друг път. Направо си

Мирише друг път. Направо си вони и отдалече се надушва. В регионалните сайтове и издания на Перник също усетиха тази смрад. Много жители на Брезник започнаха да се информират за новини, касаещи града от там. Защо Брезник нямаше представител от Общината при посещението на пернишкия областен управител в пощата? Ама добре им натри корумпираните муцуни на миленковци и лазаровци. Изпокрили са се, като им се налага да отговарят на неудобни въпроси. А САМО ТЕ ЛИ СА?

МЕрише, мЕрише, па пай не

МЕрише, мЕрише, па пай не премерише!

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ПОЛИТИКАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БРЕЗНИК И ДА СЕ ПОСТИГНАТ НАИСТИНА ВИДИМИ ЗА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН РЕЗУЛТАТИ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ЦЯЛАТА ОБЩИНСКА УПРАВА -КМЕТОВЕ,СЧЕТОВОДИТЕЛИ И БРЕЗБРОЙ ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ-ПИОНКИ,КОИТО УДОБНО СА СЕ ОКУПИРАЛИ НА ТОПЛИТЕ СИ МЕСТЕНЦА И НЕХАЯТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРАДА! В ОБЩИНАТА МЕРИШЕ-МЕРИШЕ НА ДАЛАВЕРИ!

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ПОЛИТИКАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БРЕЗНИК И ДА СЕ ПОСТИГНАТ НАИСТИНА ВИДИМИ ЗА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН РЕЗУЛТАТИ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ЦЯЛАТА ОБЩИНСКА УПРАВА -КМЕТОВЕ,СЧЕТОВОДИТЕЛИ И БРЕЗБРОЙ ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ-ПИОНКИ,КОИТО УДОБНО СА СЕ ОКУПИРАЛИ НА ТОПЛИТЕ СИ МЕСТЕНЦА И НЕХАЯТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРАДА! В ОБЩИНАТА МЕРИШЕ-МЕРИШЕ НА ДАЛАВЕРИ!

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО

ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ПОЛИТИКАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БРЕЗНИК И ДА СЕ ПОСТИГНАТ НАИСТИНА ВИДИМИ ЗА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН РЕЗУЛТАТИ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ЦЯЛАТА ОБЩИНСКА УПРАВА -КМЕТОВЕ,СЧЕТОВОДИТЕЛИ И БРЕЗБРОЙ ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ-ПИОНКИ,КОИТО УДОБНО СА СЕ ОКУПИРАЛИ НА ТОПЛИТЕ СИ МЕСТЕНЦА И НЕХАЯТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРАДА! В ОБЩИНАТА МЕРИШЕ-МЕРИШЕ НА ДАЛАВЕРИ!

Не трябваше ли вече да е

Не трябваше ли вече да е излязъл протоколът от въпросната сесия на общинския съвет. Като че ли не се бави случайно. Явно има в него неща, които не трябва да се огласяват. Колко време ви трябва за да представите нещата откъм розова и изопачена светлина? И трябва да сме съвсем малоумни да ходим в приемното време на кмета. Той на съветниците не е отговорил с месеци, та на обикновения гражданин ли. Съветникът-орел също си мълчи по въпроса.

ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Появила се прелюбопитната статия за далаверите на Лазаров и Миленков "БОБЪР ЗА СМЕТ ИЛИ ПРИКАЗКА ЗА БРЕЗНИК". Браво на Йорданов и Стоилов! Народът го е казал: "По-добре късно, отколкото никога!" Загряхте най-после, че сте парче-журналисти и като такива не трябва да угодничите само на властта. Вие ги криете хубавците кметове, но ОЛАФ ги е намерила, пернишките сайтове също разтръбяха за машинациите им. Даже новините покрай златото не могат да ги изместят. ИСТИНСКО БЕЗОБРАЗИЕ, БЕЗОЧИЕ И ОФОРМИЛА СЕ ВЕЧЕ МАФИЯ СА ТИЯ УПРАВЛЯВАЩИ!!! БРЕЗНИК Е МАЛЪК ГРАД, НО ОКАЗВА СЕ ДОХОДОНОСЕН - САМО ЗА НЯКОИ, РАЗБИРА СЕ!!! ДАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРАТА ДА КОМЕНТИРАТ И ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ЦЕНЗУРА, ИНАЧЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ДА НАПРАВЯТ ГЕНЕРАЛНА ГРЕШКА И ПАК НЯКОИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ НА НАРОДА!!!

Защо, ти като не желаеш да се

Защо, ти като не желаеш да се държиш граждански отговорно, да не мислиш, че всички са простодушни овчици като теб? Все повече хора надигат глава и смятат, че трябва да си контролират институциите за да не ги мамят. Самият факт, че някой е изпратил писмо е достатъчно показателен, става въпрос за писмото, за което се говори в статията. Сега администраторите Стоилов и Йорданов са го скрили, но следващия път ще се замислят преди да го махнат, ако им потърсим сметка. Някъде журналистите не спят, копирали са го и са го разпространили в нета. Има надежда за бъдещето на България, ако не позволим гражданското самосъзнание на малцината засега, да бъде стъпкано.