Loading

Земеделският министър ще посети еко панаира в Църногорския манастир

На втори май край манастира „Св. Св. Козма и Дамян" над село Гигинци се провежда традиционен народен събор.
Днес там чакат земеделския министър. Калугерите и техни братя от Балканите ще направят показно на Мирослав Найденов какво е това BG и еко стандарт в храните. Министърът е поканен на изложение на продукцията на манастирски стопанства. То ще бъде подредено на импровизирани щандове в манастирския двор.
Фермери от манастири от Сърбия, България и Гърция ще покажат своята продукция в единствен и първи засега по рода си панаир. На еко феста ще бъдат показани оригинални продукти от ракия до биволско мляко, сирене, мед и дори пъстърва. Ще има икони, броеници, тамян и други произведения на манастирските стопанства. Международното участие се изразява в поканените два сръбски манастира и един Атонски скит. Своя продукция ще покажат и братства от България - сред поканените са Чипровския, Клисурския, Поморийския манастири. Естествено, домакините също ще покажат своите продукти.
Църногорският манастир „Св. Св. Козма и Дамян" над Гигинци пуска своя собствена марка манастирски колбаси от биволско месо. Съвместно с реномирана колбасарска фабрика светата обител ще прави салами, суджуци и луканка от екологичната си ферма. Те ще са по запазена рецепта, без вредни примеси. Наред с пушените и сушени колбаси, ще се произвеждат и сурови, както и два вида кайма - чиста и смес със свинско.
Досега Църногорският манастир произвеждаше добре познатото квасено мляко и сирене от биволите, за които миряни от цялата страна се редят на опашка пред портите на братството. Там правят дъхав балкански мед и понякога излиза толкова чист, че може да се разпознае от какви билки е събиран.Отскоро монасите имат и свое манастирско червено вино.
За първи път, макар и още без добре организирано стопанство, в изложението ще участва и Билинският манастир. Там преди години се беше самонастанила тройка странни духовници - мъж и две жени богослови, представящи се за монаси. Те бяха направили поразии по останалото от обителта. Сега манастира е предаден на стопанисване на отец Константин Стойчев от Брезник. Той има намерение там да се развие стопанство и вече е ангажирал пастир. Има и няколко животни. На изложението от Билинския манастир ще има квасено овче кисело мляко и истинско краве сирене.
За народния събор Областната управа в Перник има ангажимента да осигури празнична програма от песни, танци и изпълнители, които ще се представят на естрадата извън манастира. Миналата година това направи певецът Илия Луков.
Проектът за еко феста е пилотен и монасите се надяват, че делничният ден няма да спре хората да го посетят.

Цензурата я налага не Б.

Цензурата я налага не Б. Йорданов, а Стоилов.

Вярно е, че заслужава

Вярно е, че заслужава комплименти госпожа Асенова, но Стоилов, Михайлова и общинското ръководство не и позволяват да не върви по стъпките на васко и продължават да я манипулират безогледно.

Ноевското училище има нов

Ноевското училище има нов директор- едно младо и амбициозно момиче, евала за смелостта г-жо Асенова. Само не по стъпките на васко.

Заблуждавате се за виновника

Заблуждавате се за виновника за проблемите в това училище! Не от математичката тръгнаха и продължават да стоят неразрешени, а от физкултурничката, бившия директор и жена му. Иска им се на управниците проблемите да са приключили с напускането на Василеви, но не са и няма да приключат, докато не се даде официално становище на овластените и отговорни хора. Ако те не са в общината, ще бъдат от министерството, но отговори ще има, защото твърде далеч стигна клеветническата кампания на истинските виновни, а в учителската професия едното достойнство остана и трябва да се разбере всичко точно на базата на конкретни факти и доказателства, а те не липсват.

Ноевското училище няма ли си

Ноевското училище няма ли си директор???

Ноевското училище няма ли си

Ноевското училище няма ли си директор???

Ноевското училище няма ли си

Ноевското училище няма ли си директор???

Ноевското училище няма ли си

Ноевското училище няма ли си директор???

Ноевското училище няма ли си

Ноевското училище няма ли си директор???

Въртим, сучем и от поповете

Въртим, сучем и от поповете пак дойдохме на проблемите на една селска даскалица по математика.