Loading

Църквата Свети Никола Летни в село Бегуновци

Старата църква на с. Бегуновци има уникален архитектурен план. Иконостасът датира от началото на XVII в. и може да се свърже с школата на св. Пимен Зографски. През лятото на 2009 г е започнал основен ремонт на църквата и камбанарията в селото. Камбанарията е строена от майстор Асен Минев Паунков.

За съжаление църквата Свети Никола Летни, село Бегуновци, е почти винаги  затворена от десетина години. Дворът и дори е разграден, но иначе като цяло е запазена. Може би една от причините е обезлюдяването на селото. Известно време е имало църковно настоятелство, което е успявало да събира хората на празници, биейки камбаната.Името на църквата е "Свети Никола Летни".Той е различен от Свети Николай Чудотворец, който се празнува на 6 декември. Свети Никола Летни се празнува през май месец. 

Тъжно е, но и радостно, че все пак има хора, които макар и трудно се грижат за българските църкви в забравените малки селца.

Мерси за идеята,но чакаме

Мерси за идеята,но чакаме първа ти да ходиш и да чистиш в Бегуновци.Сигурно и в дома си не си си изчистила ама даваш ъкъл на другите.

Който иска нека да отиде в

Който иска нека да отиде в тази църква... Винаги, когато съм там имам усещането, че витае някакво спокойствие и се зареждам с положителна енергия. Друг е въпроса, че Бегуновци страда от това, че обезлюдя. Пък и не на последно място бездействието на кметския наместник поне да се постарае да хигиенизира селото. Тротоарите са настлани с черногорски камък, който е буренясал и въобще не се вижда, че го има. А има толкова сърдечни хора, които могат да излезнат и с доброволен труд да почистят, но няма койда ги организира... Грешка е и на общинската управа, че не задължава кметовете и кметските наместници да подържат чисти населените места. Навсякъде бурени, разкопано и грозна гледка. Нека ако Яна Стаменова прочете това да си вземе поука... Самата тя ще се почуства удовлетворена, че нейното село е преобразено. Янче, покани местните хора на хигиенизиране, НЯМА да ти откажат!!!