Loading

Бобър за смет или приказка за Брезник

По електронната поща на сайта [email protected] се получи писмо от наш читател, в което се разкриват старателно пазени тайни за управлението на Община Брезник. Запазваме името на автора на писмото в анонимност по негова молба, защото той се опасява да не пострадат негови близки, но оставяме темата отворена. Човекът, изнесъл данните твърди, че разполага и с документи. 

Община Брезник е купила 100 съда за смет тип "бобър" от фирма на Румен Гайтански. Единичната цена на всеки от съдовете е 290 лв., но те са  заприходени на стойност по 850 лв. единия. Получава се разлика от 56 хил. лв. и не е известно къде е отишла тя.

Още с встъпването си в длъжност преди 8 години заместник кметът Георги Лазаров изрязал всичкото желязо от поделението преди то да бъде приватизирано. В Община Брезник няма документ за приход от издадено желязо и не се знае къде е отишло. Нанесени са и допълнителни вреди - непосредствено преди приватизацията демонтирането на съоръженията е довело до по-ниски цени на обектите.

Първата заповед с № 1, която издава веднага след встъпването в длъжност кметът Христо Миленков,  е за назначаване на своя брат за охранител на питейния язовир "Красава". Кметският брат е пенсионер от МВР и едва ли е особено морално пенсионер да се назначава на работа при положение, че млади хора са без работа.

Злият гений на заместник кмета Лазаров намира най-ярко проявление в областта на строителството и ремонтите. Така например читалищната сграда в Брезник за 4 години е ремонтирана 3 пъти. Най-напред са сложени прозорци с дограма от  PVC. Скоро след това тя е заменена с алуминиева. Възможно е обаче  скоро да има и четвърти ремонт - на Видовден хората, които се бяха събрали пред сградата, видяха как цялата дъждовна вода се стича по фасадата.

Малко по-рано се случват две странни съвпадения. По време на ремонта на сградата на детската градина в Брезник чрез програмата "Красива България"  се подменя старата дограма с алуминиева. Със същата такава дограма е обзаведен апартаментът на заместник кмета Лазаров.

По време на ремонта на сградата на Общината е извършено саниране на апартамента на кмета Христо Миленков със всички екстри на съвременното строителство. Хората са смутени от обстоятелството, че едни и същи лица са били забелязани и на двете строителни площадки. Използвано е и едно и също строително скеле.

Говори се, че мизата от всеки обект в общината започва от 20% дори когато става дума и само  за 2 500 лв.

В един момент обаче Общинският съвет се усеща и забранява на кмета Миленков и и заместника му Лазаров да приватизират общинско имущество, за да се предотвратят далаверите. За това пък се развихря изграждането на детски площадки даже в села, където няма нито едно дете. Съветниците негодуват, че се правят детски площадки, вместо да се подменя водопровод, да се правят канали и да се ремонтират пътища.

Брезник е глух край. Животът тук тече спокойно и монотонно. хората са общителни и приветливи. За всички това се говори само в тесен кръг. Тандемът Миленков - Лазаров си е завоювал името на първенци по усвояване на средства от европейски програми.

Може би всичко щеше да си тече спокойно и под сурдинка, ако бяха проявили по-голяма култура на хранене. Ненаситната страст към придобивки е на път да доведе до огромен скандал и да създаде работа и на без това натоварените специални органи.

Община Брезник има спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони отново за ремонт на читалището, но и на това в село Ноевци. Начело на комисията за избор на изпълнител е поставен дипломираният философ Георги Лазаров, въпреки, че другият заместник кмет Ема Михайлова е има инженерно-строително образование. Случайно или не,оказва се, че според пазарджиклията Лазаров най-добра оферта е представила пазарджишката фирма "Термикс", въпреки че предложената от нея цена е близо с 200 хил. лв над предложената от местния строителен предприемач Димо Боянов.  Да, но Димо Боянов предлага само 15 години гаранция за строителните работи, а фирма "Термикс" - предлага цели 150 години. Освен това пазаджишката фирма се ангажира да наеме 100 социално слаби безделници на работа, докато Боянов намира, че на строителната площадка могат да се прескачат не повече от 20 човека.

Търгът, разбира се, е обжалван, но находчивите победители използват вратичка в закона и съдът няма какво да направи.

Ремонтите са извършени. Сметката е платена. Строителите и който трябва са си прибрали своето. Оказва се обаче, че само с философия не може да се строи. Поради занижения контрол от страна на Общината много от строителните дейности са извършени некачествено. Държавен фонд "Земеделие" отказва да ги приеме . Освен това са извършени и допълнителни дейности, които не са предвидени в проекта и за които Фондът отказва да плати. Зейва дупка от 300 000 лева, които Общината няма откъде да намери. Така има опасност следващият кмет да управлява първата фалирала община в страната.

Запознати разкриват любопитни подробности от осъществяването на проекта. Изпълнителят е поел ангажимент да наеме 80 човека на работа, но не го е направил. Ремонтните работи трябвало да продължат месец и половина, но се проточили повече, при положение, че другият кандидат е предлагал реалните 5 месеца.

Приложена е странна инованоционна технология за лепене на плочки върху хоросан, вместо върху цимент и сега плочките се отлепят една по една. На много места, странно защо, изолационната мрежа се е отлепила от стиропора. Новите врати вече не се отварят - употребени са долна проба профили и вратите са увиснали, при положение, че сградата не се използва. Сифоните в тоалетните са изчистени с препарат, вместо да са сменени с нови. Гредите на покрива не са импрегнирани, както е трябвало да бъде направено. В една от тоалетните, която се използва, вече почти всичко е подменено, макар казанчето да е в гаранция. От нея се носел силен аромат на амоняк.

Сериозно обезпокоени от нездравословните скандални разкрития, кметът и заместникът му полагат неистови усилия да намерят вратичка в някоя от институциите и някакси гафовете да бъдат прикрити. Държавен фонд "Земеделие" е безкомпромисен, а проектът на Община Брезник вече е под зоркия поглед на ОЛАФ.

Обезпокоен от случващото се, кметът  Миленков направи опит да измоли милост от самия премиер Бойко Борисов. При откриването на на отсечката от пътя между Перник и Брезник, през цялото време на водосвета и пред очите на всички присъстващи той не спираше да говори на ухото на министър-председателя, който се стараеше да не се разсейва, да се кръсти и да казва "амин" на правилните места. Тогава възмутени от публиката започнаха да дюдюкат "безбожник" и "комунист".
бел.ред. (както описаха в zapernik.com)
Единственият изход за тандема Миленков - Лазаров ако не да избегнат, то поне да отложат с 4 години съдния ден - денят на възмездието, е да потретят мандата си.

Не е безинтересно, че в стремежа им към това на помощ им се притича лично областният председател на БСП Ненко Темелков. С автомобил Ситроен, който може и да е служебен, той обикаля брезнишките села, за  да увещава социалистите - партийни членове да подкрепят тандема на 6 август, когато в Брезник БСП ще има пленум за определяне на кандидата за кмет. Това вече беше правено веднъж - на 18 юни, но тогава мнозинството е било  в полза на други две кандидатури и съвещанието е било разтурено.

През всичкото това време съветниците продължават да нямат информация  какво всъщност става в Община Брезник

Чак днес прочетох тази

Чак днес прочетох тази статия, може би защото е на по - задни страници, но искам да попитам автора й да ли има писмени доказателства за тези свои писания и хуморески, ако не представи такива да се извини, а аз съм сигурен , че няма. И неддейте да съдите хората и да им определяте наказателната отговорност, защото нищо не е доказано и може Вие да попаднете под ударите на закона , така че спрете да пишете глупости.

Питайте София Първанова,тя и

Питайте София Първанова,тя и таэи година си е направила правилно сметките ,защото с охота се хвали за почивката на моренцето !!!

Съветниците наистина ли

Съветниците наистина ли продължават да нямат информация какво се случва или са се заклели пред вождовете Миленков и Лазаров да не казват нищо.

Щом някой е изпратил това

Щом някой е изпратил това писмо, значи му стиска. Браво на човека. Сигурен съм, че не лъже. То всички виждат какво става, но ги е страх. Мислят, че тошовото време още не е отминало в тоя край.

Ами да - ще крадем, но не

Ами да - ще крадем, но не всички го могат. Трябва да вземат частни уроци от Лазаров и Миленков, но пак никога няма да стигнат тяхното равнище в това отношение. Те ще се измъкнат, имат си пари за скъпи и безскрупулни адвокати и съдии. Един селски директор и общински съветник се беше самозабравил, но се намери упорита даскалица да го сложи на мястото му. Тия кой ще ги закове - на никой не му стиска.

Интересно е,че всички крадци

Интересно е,че всички крадци в тоя град се знаят а никой нищо не прави!!! Кога ще обърнеме внимание на известните геолози в Брезник? Айде поинтересувайте се какви ще са ползите за айдуците и как на нас ще ни падат зъбите от преработката на това злато в Бърдо.... Целия град е една айдушка къщичка хора!!! Смешната полиция дебне децата за без каски със скутерите а циганите пият всека вечер ракия от заработените парички от кражби на желязо от ДЗРЧто.... Най-добре излизайте и крадете,защото друго спасение няма,както личи от всички компромати в тази статия! Има друг съд... Казва се БОЙ!

Много ми е интересно като

Много ми е интересно като общината е пред фалит вие защо драпате за кметските постове? Никой нормален човек не става капитан на потъващ кораб.

Ob6tinata bezdeistva i si

Ob6tinata bezdeistva i si nazna4ava udobni hora - BRAT, SESTRA, BRATOV4ED. 6te bqgat mladite hora, 6tom nqma alternativa pred vrazkarstvoto...

Пада се по много защото от

Пада се по много защото от града бягат всеки ден хора да търсят работа в други общини в града няма работа младите хора избягаха

То от утре дори Брезник няма

То от утре дори Брезник няма да го има на картата сигурно. Хората в селата почти измряха. Никой не прави нищо. Взимат се големите заплати и солидните огромни бонуси и се слагат в джобовете без да се мисли. Всички алчни общинари са на девиза: Нека народът УМИРА!!!