Loading

Обществено обсъждане на доклада за оценката за въздействие върху околната среда от намерението да се добива злато край Брезник

Обществено обсъждане на доклада за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) от намерението да се добива злато край Брезник ще има на 17 януари (четвъртък), от 15.30 ч., в  местното читалище в Брезник. Две важни събития ще предхождат публичния дебат – градския парламент се събира, за да излезе с колективна позиция по темата.

Непосредствено преди обсъждането Инициативният комитет, създаден против инвестиционното намерение, ще има среща с инвеститора по негова покана, за да се запознае с финансовите параметри на проекта, които нямало да са предмет на общественото обсъждане.

Инициативният комитет вече е осъществил контакти с екозащитни организации и не смята да отстъпва от позициите си, макар в Брезник да се намират и хора, които са склонни да приемат възможността сред природните красоти на Бърдото да се пръкне златен рудник, а полето да бъде залято от хвостохранилище.

Градски вестник припомня и нерадостния факт, че доклад по ОВОС е положителен и допуска добива на злато край Брезник, защото нямало да има поражения върху природата и хората и да се отрази на близките зони от Натура. Логиката показва друго – възможният бъдещ златодобив в Брезник ще има въздействие не само върху жителите на общината, но и върху жителите на Перник, че даже и София  и със сигурност върху землищата на близките села Мещица и Ноевци, които попадат в Натура.

Красноречиви аргументи против златодобива в Брезнишко е написала местната изследователка и краевед Вера Георгиева. Материалът й,  под заглавие „Голямото ограбване” е поместен в сайта mybreznik.com. „Земя и злато – не се продават” – това е категоричният извод на нашия мъдър народ се подчертава в началото на публикацията. Вера Георгиева   предупреждава своите съграждани да не се поддават на евтините внушения за разкриване на нови работни места и за възстановяване на природата след рудодобива.    „Не бързайте да вдигате „бял байрак”, защото ни очакват черни дни.”, приканва мъдрата жена от позициите на своя богат жизнен опит.

„Богатството, което е съхранила природата в Бърдото принадлежи на нас, защото ние сме собствениците. То трябва да бъде само наше! Ние сме длъжни да го запазим за бъдещите поколение на България, понеже в настоящия момент не сме готови да го извлечем и преработим. Вярвам дълбоко, че нашата Родина ще се изправи на крака и ще замогне.”, пише още Вера Георгиева. Да кажем „Стоп” на голямото ограбване, отправя категоричен призив краеведката.  Дано се вслушат повече хора в това.

източник:градски вестник

koй сте Вие анонимния

koй сте Вие анонимния

На 21.01.2013год. в сайта

На 21.01.2013год. в сайта написах укорен коментар срещу анонимните защитници изказващи своята позиция срещу разработването на мината за добив на злато в града ни. Тогава бях гневен за това че никой от тях не дойде да изкаже своето негативно мнение и становището си публично и да чуят всички, че по-големия процент са против. Тогава мислех, че най-важни са еколожката от управлението на Михайлов – Тодорка Митова, клакиорите от Трън и всички бивши величия от времето преди 10.11.1989 год. Уви за моя радост не е така. През изминалата седмица срещите които сме провели с инициативни млади и образовани хора, прокудени от нашата община, но мислещи за нея разбрах, че си заслужава да помагаш на тези усмихнати, красиви млади хора да се борят за своето родно място. Разбрах че общината ни, града ни имат бъдеще и то е в техните ръце. Те ми дават сила, кураж и надежда. Разбрах че Граово е на младите, усмихнатите, добронамерени ГРАОВЦИ, а НЕ на ПАНАГЮРЦИ.

С Уважение
Петър Петров

Уважаемия професор напълно е

Уважаемия професор напълно е изкукал.

Той не знае коя година сме.

И аз ,ако живея в Берлин ,ще ви карам да отглеждате рай грас.

И "Като нямате хляб- яще пасти"

А ние е дошло да ручаме помръжляци.

Що не каже, ако не даваме 300милн. за Афганистан и 600млн.евро
чл. внос в европейския съюз нема ли да е по- добре.

А той- градинки?

проф д-р Любомир Андреев ТУ

проф д-р Любомир Андреев ТУ берлин
брезничачини не си подаряваите природата живота си
превърнете града в курортен э
в овощна и зеленчукова градина Навремето овощните и земелчуковите градини бяха унищожени от антиаграрника самозван Иван Банков
отвореете отново земеделската гимназия

какво ще се случи ли???? ще

какво ще се случи ли???? ще измрат на по 30г. това ще се случи.А колко хора знаеха за тази среща... маи само тези които са за???????????

Скъпи псевдо защитници на

Скъпи псевдо защитници на брезник,бърдото, желязната вода и природата, лесно е да изказвате анонимно сега негативното си отношение относно златодобива. Но къде бяхте в четвъртък 17.01.2013 год, когато можехте открито да заявите Вашите позиции пред медии, специалисти, собственици на мини и управа на общината. Мястото Ви бе на площада и в читалището, а не да оставите инициативният комитет да бъде тъпкан и обиждан по най-долен начин и да се представят нещата едвали не тези пет човека са единствените които не желаят мината поради лични интересе. Извинявам се много, но ако гледаме личните си интереси - моя личен интерес е мина да има, но аз мисля за нашите деца и внуци какво ще се случи с тях в бъдеще.
С уважение Петър Петров

OTWARZANOTO CIGANE,

OTWARZANOTO CIGANE, NAPIKWA6TIQT SE STAWREW I AL4NIQT I NAGAL DOBRINOW -EGATI BSP -to, SKORO NEMA DA SPE4ELAT IZBORI! TOWA SA HORATA KOITO NI RE6AVAT SADBATA NA GRADA!

kategori4no protiv

kategori4no protiv rudnicite... vsi4ki tuka sa protiv koi sa za...kolko psri sa vzeli tezi hora za da sa saglasni s tazi prostotiq. no po smahtat narod ot brezni4ani nqma. cql breznik i selata protiv zavedoha gi do panagiuri6te i si4ko stana za... ??????

Всички в тази фирма на Стохи,

Всички в тази фирма на Стохи, ще търсите работа скоро, защото много хора се оплакват от некачествената му работа и не спазените срокове. А, това, кой ще го духа е отделен въпрос. Ти май си свикнал, затова само това повтаряш. Никой не може да казва, кой къде ще работи и къде ще си подава документи. Най-малко пък Лазаров, на който му е забранено да дава информация.

Общ. с. гласува актовете на

Общ. с. гласува актовете на кмета прочетете в сайта на общината и тогава пишете глупости