Loading

Брезник обсъди ОВОС за златодобива

При огромен обществен интерес вчера в Брезник се състоя обществено обсъждане на доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и приложенията към него за инвестиционното предложение на фирма „Трейс Рисорсиз” ЕООД за златодобив в района. От май миналата година фирмата е на 100% собственост на лидерът в рудодобива у нас „Асарел Медет” и затова на общественото обсъждане присъстваше лично шефът на Асарел д-р Лъчезар Цоцоров.

Инвестиционното предложение беше представено от управителя на „Трейс Рисорсиз” Ваня Денева, която очерта пред брезничани добри перспективи за развитие на региона, като се ангажира с нови работни мескта и чиста природна среда. Тя обясни, че в Брезник може да се случи всичко, което откликналите на поканата за екскурзия до Панагюрище в началото на декември миналата година, са видели там.

Докладът по ОВОС беше представен от ръководителя на екипа от независими експерти, които са го изготвили Росица Петрова. Тя представи розова светлина пред инвестиционното предложение и изложението й звучеше повече като реклама на бъдещия проект, а не като оценка за рисковете, които се крият в него.  При изброяване на разглежданите алтернативи се подчертаваше, че са избрани най-добрите практики, а при установени евентуални рискове шефката на екипа, изготвил оценката,  се ограничаваше само със забележката, че в доклада има препоръчани мерки.  Петрова предупреди местните хора, че ако инвестиционното предложение не се осъществи, Брезник ще загуби възможността за нови 545 работи места при строителството и 434 работни места при експлоатацията на златното находище, сякаш това е темата на доклада по ОВОС.
Беше представено становището на експерти и по съвместимостта на проекта със зоните по Натура и защитените територии.

Брезник е раздвоен в отношението си към проекта за златодобива. Кметът Васил Узунов не е отстъпил от предизборната си позиция и не одобрява идеята да се прави рудник под Бърдото. Председателят на Общинския съвет Ваньо Добринов, каза, че местния законодателен орган ще има позиция след обсъждането, но по неофициална информация още вчера на извънредна сесия съветниците са решили да не одобряват златотодобива в района.

В града има изграден и Инициативен комитет, който категорично стои на противната на намерението позиция. Неговата теза беше представена от председателят Десислава Стоилова.

Сред гражданите има привърженици на идеята, които са поблазнени от възможността да се намери работа  и да се изкарват добри пари. От „Трейс Рисорсиз” обещават заплати над 1000 лева за 500-те човека, които ще бъдат наети.

Преди приключването на броя общественото обсъждане не беше приключило. Градски вестник ще продължи да следи темата.

 

източник:градски вестник

епа те си тpаят И си въткат

епа те си тpаят И си въткат далавеpи

И геpбаджиите най-тpаят И лапат

Ама идат избоpи

Че станат бивши селски голимци

Нема вече НЕДОСЕГАЕМИ

Само като видиш кои са

Само като видиш кои са пpотивниците ти стига

Само мошеници Нещем да съм с тех Ще бъдем с бедните и гладните

Те са такива заpади пpестъпното упpавление до сега

Да си тpаят

Додето стане мината, Бойко

Додето стане мината, Бойко Борисов ще се е озубил некъде в опозиция. Амин! Иначе съм твърдо за мината

Господа радетели, ще ви

Господа радетели, ще ви попитам: Защо докато бяхте на власт не спряхте урановите мини в региона, или войната в Югославия, от където идваха отрова и радиация, а сега сте се загрижили за околнана среда? Да, ама сега не сте на власт и не може да лапате от мината, затова ревете.

Абе, Пешо ти ли за дума дето

Абе, Пешо ти ли за дума дето тровиш хората с нитрати от борсата на братовчед ти от Петрич. Дето ти дава стока на безценица и не се знае какво качество. Ти говориш за отрови, та ти докато отвори мината, ще си отровил брезничани. Стига сте плакали като вдовици за к..! Видяхте, че никой не ви избира за нищо и търсите изява. Това ги чака много и от сегашните съветници, като Ставрев, Тумбалото, Попов. Няма луди да им дават пари вече. Така, че се скрийте в дупките си и не се показвайте. Не ви плаша, просто хората не искат повече фурнаджийски лопати да ги управляват. Мога да ти кажа, че ББ лично ще пререже лентата за добив на злато. Което никак не си прилича с добива на зарзавати.

Другарю, Мани 35 та

Другарю,

Мани 35 та година, Винаги сте манипулирали хората с лафове за

бъдещето. Личи си школата на АОНСУ.Сигурно си от групировката

Ставрев, Миленков ,Тумбалов.Най-злодeйската форма на геноцид.

Защо общинaта не съобщи колко ковчега са закупени последните 10г

Ужас.Колко хора са напуснали града.Колко струваше на общината

предишния общ.съвет/само Mерцидеса за Ctaврев,който се водеше на

болницата имаше 2000лв авто каско/Убихте града.Наглеци.И плачете.

Предстоящето бъдеще 2035год.

Предстоящето бъдеще

2035год. няма го вече лесопарк Бърдото, но няма и взривове – тихо е...., е няма я и желязната вода, а също така и боровата гора. Само някъде в синеещата трева лаят птички търсещи неуспешно капка водичка.
Но болницата работи отново е с едно-единствено отделение за лечение на белодробни заболявания. Търговията с лекарства процъфтява. На площада се издига нов паметник на радетлеката за сити брезничани. Вдигнала едната си ръка нагоре, а с другата силно притискаща към носа и устата си замърсена носна кърпичка. Пред него са се събрали няколко млади минни пенсионера и гордо свирят с белите си дробове, като военната музика през 80-те години.

Бъдещето е на озубени

Бъдещето е на озубени старци!Така както обезлюдяват селата, така и Брезник полека лека намалява, докато останат само пенсионери.

"инициативни млади и

"инициативни млади и образовани хора, прокудени от нашата община, но мислещи за нея разбрах, че си заслужава да помагаш на тези усмихнати, красиви млади хора да се борят за своето родно място".
- Много е лесно да "мислиш" за родното място от разстояние!!! А защо не са останали тук тези "инициативни, млади и образовани хора"?!? Защото НЯМА РАБОТА!!! Много е лесно да си инициативен, когато ти е пълен търбуха и идваш до Брезник от време навреме да се поразходиш или да видиш родителите си и да си хванеш обратния път!Там, където живеят тези хора има работа, има живот, защо да не се поизпъчиш и да се удариш в гърдите и извикаш: ето, и аз съм патриот! Против съм! А в Брезник хората НЕ искат голи инициативи, искат РАБОТА!

На 21.01.2013год. в сайта

На 21.01.2013год. в сайта написах укорен коментар срещу анонимните защитници изказващи своята позиция срещу разработването на мината за добив на злато в града ни. Тогава бях гневен за това че никой от тях не дойде да изкаже своето негативно мнение и становището си публично и да чуят всички, че по-големия процент са против. Тогава мислех, че най-важни са еколожката от управлението на Михайлов – Тодорка Митова, клакиорите от Трън и всички бивши величия от времето преди 10.11.1989 год. Уви за моя радост не е така. През изминалата седмица срещите които сме провели с инициативни млади и образовани хора, прокудени от нашата община, но мислещи за нея разбрах, че си заслужава да помагаш на тези усмихнати, красиви млади хора да се борят за своето родно място. Разбрах че общината ни, града ни имат бъдеще и то е в техните ръце. Те ми дават сила, кураж и надежда. Разбрах че Граово е на младите, усмихнатите, добронамерени ГРАОВЦИ, а НЕ на ПАНАГЮРЦИ.

С Уважение
Петър Петров