Loading

РИОСВ-Перник: ще има ли златна мина в Брезник

Решението дали в Брезник ще бъде позволено разработването на златна жила и добив на злато, което РИОСВ-Перник трябва да обяви официално, все още не е известно на широката общественост. Още във вторник, 26 февруари, РИОСВ взе решение по инвестиционния проект, но тогава от ведомството съобщиха, че официално оповестяване на решението ще има след три дни т.е. на 1 март 2013.

Екипът на actualno.com се свързал както с представителя на инициативния комитет „За чисто Граово" Десислава Стоилова, който се обяви срещу проекта на „Трейс Рисорсиз", така и с пресслужбата на РИОСВ. Г-жа Стоилова съобщи, че представител на РИОСВ ѝ е казал, че всъщност решението ще бъде обявено в срок от седем дни, а не три.

На въпрос към РИОСВ каква е причината за това забавяне, от службата отговориха, че „има много технически детайли по решението, които тепърва се обработват и затова то още не е оповестено официално". „В момента, когато сме готови, решението ще бъде публикувано на страницата ни, защото е от важно обществено значение", обещаха от РИОСВ-Перник.

Какво е решението на РИОСВ?

По непотвърдена информация експертният съвет на РИОСВ-Перник единодушно е гласувал в подкрепа на проекта. Решението обаче трябва да бъде подписано от директора на службата, за да стане официално, казва Борислав Сандов, съпредседател на ПП „Зелените".

Процедурата по закон изисква решението на РИОСВ-Перник да бъде взето до 45 дни след завършване на общественото обсъждане. Решението е взето на 26 февруари, т.е. 40 дни след общественото обсъждане. Тъй като обаче предстои то да бъде оповестено, едва след като публично бъдат известни параметрите му, ще е ясно кога точно е взето. А оповестяването трябва да стане в срок от седем дни след вземането на решението.

Борислав Сандов казал, че ако експертният съвет и директорът на РИОСВ-Перник в крайна сметка са одобрили проекта, ПП „Зелените" ще обжалват. Причина е процедурна грешка на РИОСВ - като заинтересовани страни по проекта са записани само кмета на Брезник и инвеститора „Трейс Рисорсиз", но не и неправителствени организации като „За чисто Граово". Заради такива пропуски вече сме печелили дела в съда срещу решения на РИОСВ, каза г-н Сандов.

Позицията на инвеститорите

Междувременно от фирмата-инвеститор „Трейс Рисорсиз", която е собственост на минния гигант „Асарел-Медет", изпратиха становище относно организирани протести срещу откриването на мината. В него „Трейс Рисорсиз" твърди, че от инициативен комитет „За чисто Граово" действат в опит за очерняне на проекта и бизнеса. В съобщение минната компания казва, че е канила представители на „За чисто Граово" на посещение в Асарел да се запознаят с методите на работа, но те не са дошли.

От „Трейс Рисорсиз" казват още, че 97% от посетилите информационния център, създаден във връзка с проекта, са търсили работа в новата мина, която компанията иска да разработи в Брезник.

Източник: business.actualno.com

Бил съм и в Турция и в

Бил съм и в Турция и в Панагюрище и на много други места по света - за разлика от теб.Видял съм красиви неща - НЕ МИНИ. А за Янка не ми говори - за нея могат да говорят ебачите и.В никакъв случай не е умна, а за красотата и - онемявам. Мога още хубави неща да ти кажа, но мисля че не си достоен за тях. Чао.

Другарю !! Питам дали си

Другарю !!

Питам дали си ходил в чужбина? Например в Турция. Там екскурзиоводката показва новия стадион на "Фенербахче" Градската градина Парка пред "СИНЯТА ДЖАМИЯ". Навсякъде казва ,че са построени от Коч бей -господ здраве да му дава.Негови са заводите за автобеси "Мерцедес" и Мицибуши Далхилади работни места И хората го благославят. Ако беше в Брезник?
Накраяпоказватс кеф и гордост двореца му и черпят кафе.

Отиди в Панагюрище и да видиш какво е направил Цоцорков. ХОтели , златни куполи на черквата паметник на райна княгина Музея
Златното копие на Понагюрското съкровище.Автобуси хиляди туристи.Пари за хората и поимък.Хората спокоини и ПРИЗНАТЕЛНИ. У Брезнек такива нема.

Лентяй .Неграмотни и некъдърни дават оценки.

Защо обиждаш Хранова? Работи. Учи.Блъска се.
Свинарка / но компетентна, козарка билкарка- труди се ! Евала!

А ти тъпако сигурно висиш по кафетата сглупоста си и подлоста да пишеш срещу дама без да смееш да си пишеш името.Страх те е тъпако!!!!!!!!

Нещо май четем различни

Нещо май четем различни коментари...плюят и обиждат измислените екозащитници...а Жени, с доброто си образование отдавна е преглътнала Брезник, ама Кунева я натиска, че избори идат...Иначе пука й на жилетката на Жени за Брезник, нали е пи-ар-ка на Червило...

Да попитам ходилите в мината

Да попитам ходилите в мината в Панагюрище - Защо не ви откараха да видите Замъка на Цоцорков - той също е в Панагюрище - може би има причина. Попитайте свинярката Янка- тя сигурно вече го е посетила.

Това екозащитниците освен да

Това екозащитниците освен да обиждате, по друг начин можете ли да отстоявате позициите си?

ЧЕСТИТ 8ми МАPT СКЪПИ

ЧЕСТИТ 8ми МАPT СКЪПИ СЪСЕДКИ И КОЕЖКИ

Защо гладните миньори си

Защо гладните миньори си мислят че в този град живеят само те и че всеки който има друга позиция по въпроса е незнам си какъв и по-черен от тях.Хората казват че само глупавият е гладен защото не знае как да си изкара хляб.Затова не забравяйте че в града има и други хора и трябва да чуете и тяхната позиция, а не да ги приравнявате с вас.Простият човек е злобен, умният никога няма да постъпи така както вас.Засрамете се.

А бе стига с този Калин много

А бе стига с този Калин много внимание му отделяте.Нека си каже човека какво мисли лошо няма.Такива хора трябват интелигентни.
То на тях разчитаме 23 години, и ей на оправиха ни.А ние по-глупавите трябва да мълчим и да гледаме как ни оправят.Това е истината макар и тежка.

Калинчо, мойто момче, като си

Калинчо, мойто момче, като си толкова био, еко и орга....я кажи ти като купуваш храна за животните си искаш ли и получаваш ли сертификатче, че всичко е чистичко, а?

Терминал 2 Вие, който

Терминал 2
Вие, който претендирате, че се отличавате от простолюдието, какво правите за да се противопоставите на мината?
Когато започнете да гледате овце и крави ще правите коментари дали е лесно или не.Първо щеше да ни трови Цианида сега пък арсена аз така когато чета от време на време виждам, че не сте много на ясно какво точно ще се случва, може и да бъркам не знам.
Хайде със здраве тръгвам на бачкане,че животните не чакат, ама това Вие много добре го знаете.