Loading

За чисто Граово и Зелените пращат решението на РИОСВ за златото в съда

Одобреното инвестиционно предложение за добив на злато край Брезник, отива в съда. Жалбата е от името гражданския инициативен комитет "За чисто Граово", но се внася от партия "Зелените", съобщи пред медиите вчера председателят на комитета Десислава Стоилова, цитирана от gradski.org. Жалбата ще бъде внесена както пред Административен съд - Перник така и пред Министъра на околната среда и водите, уточни Стоилова. Тя обясни, че обжалването се води от партия „Зелените", защото по закон е по-лесно национално представена природозащитна организация да заведе иск в съда. Очаква се документите до съда и до Министъра на околната среда да бъдат подадени днес (19 март), когато изтича крайният срок за обжалване.

Вчера сутринта брезничани отново застанаха в открит сблъсък пред зрителите на една национална телевизия. Пред камерата отново се противопоставиха тезите на противниците на златодобива и на желаещите Брезник да има златна мина заради новите работни места.

Противниците на идеята за изграждане на мината отново изтъкнаха основните недостатъци на проекта и подчертаха ниската концесионна такса, която се полага на общината, ощетяването на района заради тежкия за природата златодобив, както и ниският размер на глобите, които инвеститорът ще трябва да плати, в случай на авария или неспазване на обещаните екологични норми. „Ако ще има мина, нека да се направи по най-добрия начин за хората и за държавата", заяви един от организаторите на инициативата против мината Жени Делева. „В информационния център на тази компания никой не говори за това, че имотите на хората напълно ще се обезценят. Никой не иска къща в минодобивен район", допълни още тя.

Според жителите на града е недупостимо фирмата концесионер да изтъква като положителен социален ефект от добива на злато единствено безработицата. Други от присъстващите изказаха притеснения, че нуждите на мината ще предизвикат криза с водоснабдяването на региона.

Поддръжниците на проекта наблегнаха на очакваните нови работни места. Те споделиха, че са участвали активно в публичните разисквания по проекта и познавайки добре намеренията на инвеститора по отношение на ползите и рисковете, убедено застават зад него.
От фирмата инвеститор обясниха, че проектът е съобразен с най-добрите стандарти на минното дело и околната среда и че РИОСВ Перник категорично е показала, че е така с мотивираното си решение за одобрение на проекта.

Източник: gradski.org

На путкин ден. Що някой не

На путкин ден. Що някой не направи една презентация на този завод. Да видим, да чуем, да дойдат софиянци, да кажат дали става, да не им шуми в ушите. Електробусите като минават през площада да не вдигат прах, да не повредят асфалта. Много знаете вие. Само ще го гледаме от пътя.

Я да уточним нещо.Михаил

Я да уточним нещо.Михаил Иванов е шефа, а Лазар Лазаров е началник и има още един - той е най-големия бос. Не е българин. За Георги Лазаров не знам да е някакъв шеф долу в Булминерал - завода за електромобили.Ако вие знаете подробности, споделете ги, защото бая народ е подал молби и ще искат да знаят как точно стоят нещата.Чета в предходните коментари, че частите пътували вече насам.Това значи ли, че в обозримото близко бъдеще, например до месец завода ще заработи?

Началници да има, работници

Началници да има, работници за какво са им.Предполагам, че става дума за Г.Лазаров до колкото знам и той е там.

Вие, за кой шеф говорите?

Вие, за кой шеф говорите? Питам, защото има трима шефове, засега...

А бе то идеи много проблема

А бе то идеи много проблема е, че реализациите са малко.

Кой е шефа? Някога имаше един

Кой е шефа? Някога имаше един кандидат кмет, който при всяка кампания отваряше завод за спирт. Помните ли????

И тоя е от строителите на

И тоя е от строителите на Брезник.

Като погледнеш "шефа" -

Като погледнеш "шефа" - веднага става ясно!

Е сега карат компонентите от

Е сега карат компонентите от Китай и от понеделник почват да бачкат с страшна сила. Като всяко нещо в този град, и това ще е въздух под налягане.

Какво става с отварянето на

Какво става с отварянето на новия завод за елекромобили.Пролетта дойде, а завода още не могат да отворят.Нещо ми намирисва тази работа.Кажете, ако някой има последно инфо.