Loading

Противниците на златодобива в Брезник загубиха битката в съда

С решение на Върховният административен съд потвърди решението на пернишките си колеги с което се отсъжда в полза на инвестиционното намерение на „Трейс Рисорсиз“ за добив и преработка на подземни богатства.
Делото бе заведено от столичното Сдружение за аграрни екологични проекти „Гео“ и от брезнишката „АСРО – ЕМ-Асенови сие“. Мотивите им бяха, че добива на злато ще увреди природата. Жалбите им до съда са разгледани на всички инстанции. Решението, което е от 28 октомври, е окончателно.
„Трейс Рисорсиз“ вече е изпратила уведомително писмо до общината, че инвестиционното намерение може да бъде реализирано. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник също разреши добив на злато в местността „Милин камък” в Брезник. Според институцията това няма да навреди на околната среда.
„Трейс рисорсиз” е дъщерна на „Асарел Медет”. Според дружеството 13,5 тона злато и 40 тона сребро лежат в недрата на местността „Милин камък” в Брезник. Точните количества на запасите ще бъдат потвърдени след извършване на предвидените експлоатационни геолого-проучвателни работи. Очаква се те да осигурят експлоатационен период от 11 до 23 години. Предвидено е добитата руда да бъде обогатявана, а ценните метали от нея да бъдат извличани чрез гравитационен и флотационен метод. За целта ще бъде изграден минно обогатителен комплекс, който включва подземен и надземен рудници. Ще бъде направено депо за хумусни материали и ще бъде изградена инсталация за преработка на рудата.
След приключване на експлоатацията на терена, засегнатите площи ще бъдат рекултивирани. Това трябва да стане за период от 2 години.

 

 

mirogled.com

В кой сайт?

В кой сайт?

Хора вижте в сайта за Перник

Хора вижте в сайта за Перник какво правят децата ни!

Защо все сте недоволни?

Защо все сте недоволни? Цоцорков вече купи всички нас - нали направи пешеходни пътеки. Това е голям "принос" за градчето. Следват мината, после фабриката, хвостохранилището и т. н. все хубави придобивки, но не за нас, а за господата. Имаше отворена петиция-колко от брезничани я подписаха преди 1-2 години? Да ни е честито:и работните места, и опропастената природа, и запрашеността, и глупостта ни!!!

Вижте къде е селото на

Вижте къде е селото на картата.
Сетете се кой е помогнал за "природното явление"

Паника! Умряла риба затлачи Луда Яна

Доброволци пазят брега деца да не гребат с кофи, еколозите взеха проби от водата

04.09.2014529

Умряла риба затлачи река Луда Яна и хвърли в паника жителите на пазарджишкото село Бъта. Вчера Регионалната инспекция по околната среда и водите прати спешно експерти да огледат брега и да вземат проби. Кметът пък вдигна на крак доброволци да пазят, защото деца пълнели кофи с умрелите риби и ги носели у дома.
Разбрах за случая още снощи, разказа пред "Марица" кметът на селото Георги Александров. Веднага отишъл на брега. Това, което заварил обаче, било в пъти по-малко от страшната картина, която се разгърнала пред очите му тази заран. Повърхността е пълна с риби с обърнати кореми, а водата изтласква труповете към плитчините, описа той. Ако се изгребе, ще има 2-3 варела, направи груба преценка Александров.
Кметът разказа, че тия дни Банска Луда Яна, която минава през селото, течала бистра. Днес водата е толкова мътна, че не може да се види дали вътре изобщо е останала жива риба. След село Бъта реката се влива в Панагюрска Луда Яна и евъзможно поражения да има и надолу по течението.
Вчера Георги Александров издаде светкавично заповед, с която забрани водата да се ползва за напояване на ниви и животни, каквато е практиката в селото. Самият той срещнал няколко тийнейджъри, които били напълнили кофи с рибата да ги носят у дома в тигана. Момчетата го уверили, че са взели само такава, която била още жива. Кметът обаче ги накарал да я изсипят обратно.
Той ще изкача еколозите да си свършат работата и ще организира почистване. В него ще бъдат ангажирани доброволци от селото, 5-6 човека вече са изразили готовност и ще са достатъчни. Ще раздадем костюми и ръкавици за изгребване на труповете и ще загробим измрялата риба, увери Александров. Дотогава доброволците ще патрулират край брега, за да не позволяват на деца или местни жители да припарват до водата.
Кметът разказа още, че и през месец май имало подобен случай, но в далеч по-малки мащаби. Така и не се установило каква е причината.
Вчера преди обяд еколози пристигнаха край Луда Яна в Бъта. В комисията са двама експерти по водите от РИОСВ- Пазарджик и един лаборант от регионалната лаборатория, съобщи Панайот Далакчиев, който оглавява дирекция „Контрол по околната среда” и е зам.-шеф на екоинспекцията. По думите му взетите проби от водата ще бъдат анализирани в Пазарджик и резултатите ще са готови до седмица. Част от изследавнията пък ще се направят от РИОСВ-Пловдив и данни от тях ще има до 15 дни.
И при предишния случай през месец май водата е била проверена, но тогава експертите не открили никакви отклонения от нормите. Вероятно натравянето е било залпово – резултат на моментно изпускане на мръсотии в реката, допуска Далакчиев. Поради това еколозите обходили баражите и хвостохранилището, за да видят откъде би могло да се изпуска замърсена вода в реката. Не открили нищо обезпокоително.

Ето така се прави...

Ето така се прави... (статията е от 2013 г.)

В Киргизтан са ляли кръв за 33% концесионна такса.
Ние тук си продаваме г...а за 1.5%
Хак да ни е...

Протести спряха добива на злато в Киргизстан

Канадската компания Centerra Gold спря добива на златото на мина Кумтор в Киргизстан поради неспиращите там протести на местните жители, съобщи вчера нейният представител Джон Пирсън.

Преди няколко дни властите обявиха извънредно положение до 10 юни в окръг Джети-Огуз, след като протести с искане за национализация на златна мина там прераснаха в кръвопролитие, предаде АФП.

Напрежението започна да нараства застрашително в четвъртък, когато стотици хора нахлуха в електрическата подстанция, която захранва с ток мината, и спряха електричеството. Протестиращите настояват държавата да си върне “Кумтор”, която е изцяло собственост на канадската компания Centerra Gold.

Мина Кумтор

“Кумтор” или ще работи за благото на киргизкия народ, или няма да работи изобщо, бе мотото на протестиращите, които прекъснаха тока.

В отговор властите пратиха спецчасти да разпръснат разбунтувалите се, да си върнат контрола върху подстанцията и да възобновят електроснабдяването на мината. 92-ма души били арестувани при операцията. Това обаче не само не потуши напрежението, а подпали нови демонстрации.

В петък поне 3000 души излязоха на протестен марш, за да настоят за освобождаването на задържаните. Тълпите блокирали пътища и окупирали сгради на местната власт. Автобус, превозващ спецполицаи, бил подпален. Силите за сигурност отвърнали със сълзотворен газ и гумени куршуми. Поне 55 души, от които 10 спецполицаи, били ранени.

Бизнесът на “Кумтор” е 12% от БВП на страната пишат някои медии. Държавна комисия, сформирана за да прегледа договора с канадците от 2009 г., заключи, че канадската компания плаща твърде малко на държавата. Компанията казвала обаче, че досега платила $1 млрд. данъци.

През февруари парламентът на Киргизстан поискал преразглеждане на условията на договора за овладяване на находището, подписан през 2009 година, при което Киргизстан получава само 33%. Подчертаваше се, че сделката е била изгодна само за семейството на експрезидента Бакиев и не отговаря на интересите на държавата.

***

В България през последните 10-15 години подземните богатства /които следва да се управляват в обществена полза/ са заграбени от чужди и наши /икономически кръгове/ олигарси, с активното участие на цялата политическа мафия в страната. /Това им позволява да ползват приходите от продажбата на добиваните богатства за собствена полза.

Престъпната експлоатация на подземните богатства на България се извършва посредством мощности, изградени за сметка на държавата и данъкоплатеца, но ползите от нея са за един тесен кръг от лица. Тя също е изгодна за чуждестранни преработвателни индустрии (Австрия, Белгия, Германия), оставяйки стотици хиляди безработни в България.

Милиарди долари изнася „Дънди Прешъс Метълс“ чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.

Правителството на Костов договоря концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…

Лошото е че другите почти

Лошото е че другите почти всички избягаха

Само прост, необразован и

Само прост, необразован и алчен за пари човек може да иска подобна мина да заработи.

Всички които са против мината

Всички които са против мината са си поискали пари.На тези които са за мината им подаряват.Много глупаво изглежда.Безплатни обяди няма,с тези подаръци се купуват глупците брезнишки.

Защо, след като ББ дава

Защо, след като ББ дава концесията хората от ГЕРБ гласуваха „против„. А, тези двамата са си поискали пари ачик -ачик, а,вие ги избирате вече три мандата да крадат. Всеки има право да подарява каквото си поиска, и Цоцорков го прави. Но, вие какво подарихте за този град???

фирмата била прозрачна: Как

фирмата била прозрачна: Как се инвестира без да си взел концесия.Откъде знае цоцорков че той ще спечели концесията.- от прозрачността